Welkom president Santokhi in NL

President Santokhi is bij aankomst van zijn werkbezoek op 6 september hartelijk welkom geheten op deze door de Surinaamse Diaspora in Nederland georganiseerde bijeenkomst. De bijeenkomst is door ruim 200 gasten bezocht en alleen in Nederland via live stream door 40.000 personen gevolgd.

Dit maakt duidelijk dat de verbondenheid van de Surinamers in Nederland met Suriname, bijzonder groot is. Naast president Chan Santokhi, waren ook aanwezig: de firstlady, de ministers van BIBIS, Volksgezondheid en LVV.

Voorzitter VHP-Nederland mr. dr. L. Soedamah  verwelkomde president Santokhi op zijn eerste openbare bijeenkomst in Nederland. VHP Nederland waardeert het ten zeerste dat de president tijd vrij heeft gemaakt tijdens zijn drukke werkbezoek om bij ons te zijn.

In zijn toespraak stelde de voorzitter van VHP-Nederland :                                                                                 

“Politiek is niet alleen maar moeilijke herstelplannen schrijven, of politieke debatten voeren in de DNA, of de financieel-economische huishouding in orde  krijgen, of een sociaal vangnet realiseren. Politiek is ook tijd vrij maken om bij jou mensen te zijn, zoals op deze bijeenkomst, om de warmte en energie van de achterban te voelen.

Tijdens de verkiezingscampagne hebben wij samen met VHP voorzitter Santokhi, tal van bijeenkomsten in Nederland bijgewoond. Op het Milan- en Kwakoe Festival vroeg hij de mensen op de VHP te stemmen. Onder de leuze: “U heeft geen stemrecht, maar wel een stem”.  De VHP heeft nu regeermacht en daarom ben ik blij dat  de voorzitter van de VHP tevens president bij ons is om te voelen dat die warmte en energie van de Surinaamse Diaspora er nog steeds is. Dit moet de president straks als hij terug is in Suriname, de mensen inspireren het moeilijke werk voort te zetten.

President Santokhi is de eerste Surinaamse leider die het diasporabeleid op de politieke agenda heeft geplaatst. We hebben graag dat dit beleid zo snel mogelijk word gerealiseerd. Zaterdag 11 September a.s. wordt het Diaspora Instituut Nederland door President Santokhi geïnstalleerd.

Stap voor stap wordt de diaspora betrokken bij de ontwikkeling van Suriname. Zo zijn er nog een heleboel voornemens die in de komende vier jaren gerealiseerd en uitgevoerd moeten worden. Daarom moeten wij geduld betrachten en ons onbehagen bedwingen. Vooral in de diaspora zijn er veel kritische geluiden. Laten wij de regering Santokhi, niet teveel hiermee belasten bovenop de immense problemen die zij van de vorige regering hebben geërfd.

Laten wij lessen leren van regering Venetiaan waar er stabiliteit heerste en de koers 2,80 was voor een US Dollar. Toen enkele avonturiers ons kwamen vertellen dat je geen broodje stabiliteit kon eten en de regering vormden tussen 2010 en 2020 hebben wij gemerkt wat mooie woorden konden doen en wat voor ravage zij hebben achtergelaten.

Daarom moeten wij ons niet laten meesleuren door mensen die het niet menen met Suriname. We moeten het Surinaamse volk en president Santokhi onze volle steun geven voor de komende periode om Suriname wederom te helpen opbouwen.” Aldus de voorzitter van VHP- Nederland.

De avond werd vervolgd met een inspirerende toespraak van President Santokhi, die aangaf dat hij de bijdrage van de Surinamers in Nederland aan de VHP verkiezingswinst op 25 Mei 2020 niet is vergeten. De wederopbouw van Suriname vraagt na de overdracht van de macht, al zijn tijd en energie.  Hij somde een aantal zaken op die in de afgelopen tijd zijn gerealiseerd zoals het saneren van staatshuishouding; belastinginning reorganiseren, geen monetaire financiering, schuldsanering, vergevorderde onderhandelingen met IMF, Wereldbank en IDB waardoor financiële ondersteuning onder weg is.

Nieuwe samenwerkingsrelaties met de regio Frankrijk, Amerika, Brazilië & Nederland. Ondersteuning door het buitenland in onze strijd tegen de covid-19 pandemie. President Santokhi vroeg om geduld en gaf aan dat Suriname zich zeker verder zal ontwikkelen en uit de crisis komt.

Communicatie Dienst VHP-Nederland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2019 Powered by WordPress - Theme by Dessign Themes