Mauritius 2017

Enkele hoogtepunten van mijn vakantie in Mauritius. Een bezoek aan:

1) Curepipe

2) Trou aux Cerfs

3) Hindoetempel Ganga Talao

4) Charamel

5) Black River Gorge (waterval)

6) Casela Wildlife Park

7) (North tour): Red Church (Notre Dame Auxiliatrice), Botanic Garden, National History Museum Port Louis, Port Louis Hoofdstad

8) Le Morne

9) National History Museum Mahebourg

Dag 1, 2, 3 en 4: Vertrek, aankomst en bijkomen in hotel Riu Le Morne.

Dag 5: Met een privé chauffeur een Zuid-West Eilandtour gemaakt en een bezoek gebracht aan Curepipe en Trou aux Cerfs, Hindoetempel Ganga Talao, Charamel (rumproeverij), Black River Gorge (waterval), Chamarel village (7 colored earth). Curipepe ligt in het midden van Mauritius, op 18 kilometer afstand van Port Louis. Mauritius heeft een bergachtig landschap en Curipepe is een van de steden die in het berggebied ligt, op een plateau dat gemiddeld 545 meter hoog is. Dit heeft grote invloed op het weer en mogelijkheden in de stad. Hoewel het er koeler en natter is dan in andere plekken op Mauritius is Curipepe nog steeds een leuke stad om te bezoeken.

Enkele weetjes: 

In Curipepe wonen 82.000 inwoners, wat het de tweede stad van Mauritius maakt. Het is dus van grote residentiële waarde voor het land. Daarom was het ook de eerste stad die over elektriciteit beschikte en de plaats waar de ontwikkelingen vooruit lopen op de rest van het land. Hieraan heeft de stad de bijnaam van ‘lichtstad’ te danken. Er staan mooie villa’s en er is een Frans lyceum. Daarnaast kun je er goed winkelen en is het een gezellige stad. ’s Avonds zijn de pleintjes met restaurantjes en barretjes een gezellige bedoeling in Curipepe.

Trou aux Cerfs (ook bekend als Murr’s Volcano) is een slapende vulkaan met een welomschreven kegel en krater. Het is 605 m hoog en bevindt zich in Curepipe, Mauritius. De krater is afwisselend beschreven als 300 en 350 meter in diameter en is 80 meter diep. De krater werd minder dan 2 miljoen jaar geleden gevormd in de tweede fase van vulkanische activiteit die Mauritius creëerde. Volgens experts is de vulkaan momenteel inactief, maar kan deze de komende duizend jaar op elk moment actief worden. De krater is alleen toegankelijk via een steile dijk die als gevaarlijk wordt beschouwd. Water en slib hebben de krater verstopt, waardoor deze nog minder toegankelijk is.

Eén van bezienswaardigheden die je zeker niet mag missen wanneer je op vakantie gaat naar Mauritius is de Ganga Talao. Het staat ook wel bekend onder de naam Grand Bassin. Het Grand Bassin is een indrukwekkend kratermeer dat zich bevindt in het afgelegen berggebied Savanne. Het ligt in het hart van Mauritius op zo’n 550 meter boven de zeespiegel. Hoe diep het meer precies is, is onbekend, maar wordt geschat op ongeveer 18 meter. De Hindu naam vertaalt zich het beste als het Meer van Ganga. Daarmee wordt verwezen naar de heilige rivier de Ganges in India. In 1972 is er namelijk water van de Ganges vermengd met het water in het meer. Dit is gedaan om het meer een symbolisch verbintenis te geven met de heilige rivier. Toen is ook de naam officieel veranderd in Ganga Talao.

Charamel: Chamarel is zowel een gebied als een dorp op het eiland Mauritius. Het gebied Chamarel is ongeveer 27 kmgroot en ligt in het zuidwesten van het eiland. Het is een heel uniek landschap vlakbij het bekende Black River Gorges National Park.

De gekleurde aarde in Chamarel is een uniek natuurfenomeen een populaire toeristische attractie van Mauritius. ‘The seven coloured earth’ heuvels bestaan uit zandduinen in zeven verschillende kleuren: rood, bruin, paars, blauw, violet, groen en geel. Uniek aan de zevenkleurige heuvels van Chamarel is dat elke zandlaag een andere kleur heeft en dat die kleuren niet mengen. Hoe hard het ook regent of waait, de zandlagen veranderen niet van kleur waardoor de zevenkleurige heuvels in tact blijven. Geologen zijn er nog niet over uit hoe deze gekleurde aarde in Mauritius zich zo blijft sorteren per kleur. Zij weten ook niet hoe de kleuren tot stand zijn gekomen, maar er wordt gedacht dat het te maken heeft met het afkoelen van de vulkanische gesteente. Doordat deze gesteentes zijn afgekoeld onder verschillende warmtes, zijn waarschijnlijk al deze verschillende kleuren gekomen. Je mag als toerist niet op het zand lopen, maar op het pad eromheen is het een prachtig gezicht.

Vlakbij de gekleurde aarde liggen de watervallen van Chamarel in een mooi tropisch gebied. Bij de Chamarel Waterfall valt het water vanaf 83 meter met een grote snelheid naar beneden. Het gebied rond de Chamarel Waterfall is heerlijk om te wandelen. Je loopt over smalle paadjes, langs mooie tropische planten. Via een pad kan je omhoog lopen voor een prachtig uitzicht over heel Mauritius. Krijg je maar geen genoeg van de waterval? Ga dan zeker ook kijken bij de 7 Cascades. Met een gids kan je deze 7 watervallen bewonderen. Je wandelt langs de 7 Cascades en kunt tijdens de wandeling zelfs zwemmen in het meertje. De 7 Cascades vind je vlakbij Chamarel, in het westelijke puntje van Black River Gorges National Park. ook heb je de mogelijkheid om lychee wijnen te proeven in de Takamaka wijnmakerij.

Dag 6: Casela Wildlife Park. Ontdek een park van 14 hectare dat in 1979 werd geopend en tegenwoordig een thuis biedt aan 1500 vogels en vele andere dieren (reuzenschildpadden, leeuwen, apen, tijgers, zebra’s). Meer informatie omtrent het park is terug te vinden op: www.caselayemen.mu.

Dag 7: Deze dag stond in het teken om een North tour te maken en o.a. de volgende bezienswaardigheden te bezichtigen: Red Church (Notre Dame Auxiliatrice), Botanic Garden, National History Museum van Port Louis en de hoofdstad Port Louis zelf, waarbij er een moment van winkelen was bij het waterfront van de hoofdstad.

Enkele weetjes:

Het Natural History Museum (OUMNH) is een natuurhistorisch museum gelegen in Port LouisMauritius. Het werd opgericht door gouverneur Sir George Ferguson Bowen omstreeks 1880. Het gebouw is gedeeltelijk een replica van het Sri Lankeese Colombo Museum building. In het museum bevindt zich onder andere het meest complete dodo-skelet, gevonden in 1904 door de kapper Etienne Thirioux.

Een van de meest bekende kerken op Mauritius is de Notre Dame Auxiliatrice-kapel, een rooms-katholieke kerk die bekend staat om zijn levendige rode dak tegen de heldere turquoise zee en de azuurblauwe lucht.

Op tien minuten van Grand Bay ligt het kleine vissersdorpje Cap Malheureux. Het vertaalt zich naar “ongelukkige / ongelukkige Kaap”, vanwege de vele schepen die er in het verleden zijn vastgelopen.

De Notre Dame Auxiliatrice-kerk staat bekend om zijn mooie rode dak, dat veel nieuwsgierige voorbijgangers trekt en een schilderachtige achtergrond biedt voor waardige kiekjes. Deze eenvoudige kapel werd gesticht in 1938 en is opgedragen aan de Maagd Maria. Het is ideaal gelegen op het meest noordelijke punt van Mauritius en biedt een adembenemend uitzicht op de vijf noordelijke eilandjes, waaronder Coin de Mire (Gunner’s Quoin).

Centrale Markt: Vlakbij Le Caudan Waterfront bevindt zich de Centrale Markt van Port Louis. Deze markt heeft uiteenlopende producten in huis. Veel lokale ondernemers proberen hier hun verse producten aan de man te brengen. Groente en fruit worden hier keurig per soort gepresenteerd en worden net als de verse kruiden, vlees en vis na een beetje onderhandelen gemakkelijk verkocht. Op de verdieping erboven kun je uiteenlopende souvenirs, kleding, speelgoed en andere dingen kopen.

De Botanic Garden, formeel bekend als Sir Seewoosagur Botanic Garden, is een van de meest bezochte attracties op Mauritius. De tuin is gelegen in de buurt van Port-Louis in de wijk Pamplemousse. De botanische tuin werd aanvankelijk bijna 300 jaar geleden door de Franse gouverneur van Mauritius geopend als privé tuin en werd later de nationale botanische tuin van Mauritius. De botanische tuin strekt zich uit over eindeloze hectares land en het kan meer dan een week duren om de hele tuin te bedekken. Het is bevolkt met meer dan 650 plantensoorten waaronder de beroemde Baobabs, de Palmier Bouteille, de onuitwisbare gigantische waterlelies, tientallen medicinale planten, een grote kruidentuin en nog veel meer. Een van de belangrijkste attracties van de botanische tuin zijn de 85 verschillende soorten palmbomen uit verschillende hoeken van de wereld. Hier worden ook andere inheemse plantensoorten tentoongesteld.

Dag 8: Het Beklimmen van slavenberg, Le Morne. Het eiland Le Morne kent een lange geschiedenis waarin de slavenhandel een prominente rol speelt. Mauritius werd in de tijd van de slavenhandel veel gebruikt als tussenstop waarna de slaven verder vervoerd werden. De slaven die achterbleven kregen kinderen en hun nakomelingen stichtten na de afschaffing van de slavernij dorpjes zoals Le Morne. De slaven werden door zowel de kolonisatoren van het eiland vanuit het Afrikaanse continent gehaald waarbij Mauritius en dus ook Le Morne als tussenstation fungeerden. Van daaruit werden de slaven naar andere koloniën gestuurd maar er bleven er ook veel achter op Mauritius zelf om daar te werken voor de toenmalige machthebbers. Het eiland was rijk aan suikerplantages waar veel slaven te werk gesteld waren. Het eiland staat op de lijst van Werelderfgoederen van Unesco en het is ook zeker bijzonder te noemen. Het eiland zelf staat sinds het begin van de 19e eeuw al bekend als schuilplaats voor de slaven die ontsnapt waren. Op het moment dat er troepen van de kolonisator in aantocht waren om de slaven die zich verborgen hielden op het schiereiland terug te halen zodat ze weer te werk gesteld konden worden zagen ze deze aankomen en kozen ervoor zich te verschuilen in een van de grotten op het eiland. Er werd echter ook veelvuldig door de slaven gekozen om zich van de rotsen te storten, de oceaan in. Ze maakten nog liever een einde aan hun leven dan dat ze weer als slaaf gingen werken. Derhalve staat het eiland symbool voor de toenmalige slavenhandel en alles wat daarmee gepaard ging.

Dag 9: Deze dag stond in het teken om een bezoek te brengen aan het stadje Mahebourg en o.a. de volgende bezienswaardigheden te bezichtigen: de National History Museum (met Dodo skelet), een bezoek aan het stadje Mahebourg zelf met tempels en daarnaast verschillende monumenten.
Laat in de avond moest ik naar airpot voor de vlucht terug naar Amsterdam.

Enkele weetjes:

Mahebourg is een van de belangrijkste vissersdorpen op het eiland. Het is gebouwd langs de kust van de enorme baai van Grand Port. Mahebourg werd in 1804 opgericht door de Franse generaal Charles Decaen en was getuige van de enige overwinning op zee van Napoleon op de Engelsen in 1810. Deze overwinning staat ook beschreven op de Arc de Triomphe in Parijs. Mahebourg was verder een belangrijk economisch centrum ten tijde van de Franse regering en had een goed lopende slavenmarkt. Deze stad is een van de plekken op het eiland waar deze duistere periode in onze geschiedenis in steen is gegraveerd.

Pointe Canon is een populaire plek voor concerten en er worden jaarlijks herdenkingsceremonies gehouden om de afschaffing van de slavernij op 1 februari te vieren. Er worden ook bootraces gehouden met kleurrijke boomkano’s die handig en snel bestuurd worden door enthousiaste teams, die van over het hele eiland hiernaartoe komen om aan deze vriendschappelijke wedstrijd in de prachtige lagune mee te doen.

Het National History Museum bevindt zich in de Château de Robillard, een Frans koloniaal gebouw uit de 18e eeuw, dat zich aan de rand van de stad bevindt. Oude kaarten, gravures, aardewerk, piratenzwaarden en onderdelen van vergane schepen laten zien hoe het zeeleven zich hier vroeger afspeelde. Het mooiste stuk in dit bijzondere museum is de bel die uit het wrak van de St. Géran is gehaald. Een andere reden om dit museum niet over te slaan is het verhaal van de Dodo. De dodo leefde in de bossen op het eiland Mauritius en is waarschijnlijk tussen 1680 en 1690 uitgestorven. De vogel staat symbool voor het verdwijnen van diersoorten als gevolg van de aantasting van de natuur door menselijk handelen. Het is hierdoor een van de bekendste vogels ter wereld, er zijn vele boeken geschreven over het dier. In het museum zijn verschillende skeletten terug te vinden.

Op de markt van Mahebourg kan je terecht voor kruiden, kleding, speelgoed en meer voor weinig geld. Proef hier het verse lokale fruit en traditionele gerechten zoals ‘biryanis’, ‘gateaux piments’, ‘dhull puris’, enz. Er heerst een typische lokale sfeer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2019 Powered by WordPress - Theme by Dessign Themes