Malta 2023

De hoogtepunten van mijn vakantie op Malta:

1) De Skorba-tempels zijn een archeologische vindplaats op het eiland Malta in de Middellandse Zee. Ze dateren uit het neolithicum en behoren tot de oudste vrijstaande stenen structuren ter wereld, ouder dan de Egyptische piramides en Stonehenge.

De Skorba-tempels werden ontdekt in de jaren 1960 en 1970 en zijn sindsdien onderwerp van uitgebreide opgravingen en onderzoek. De site bestaat eigenlijk uit twee afzonderlijke tempels, Skorba Noord en Skorba Zuid, die niet ver van elkaar verwijderd zijn.

Skorba Noord is de oudste van de twee tempels en werd gebouwd rond 3600-3200 v.Chr. Het bestaat uit een rechthoekige structuur met halfronde apsissen aan beide uiteinden. Het interieur van de tempel bevat verschillende stenen altaren en er zijn sporen van fresco’s en andere decoratieve elementen gevonden.

Skorba Zuid, gebouwd tussen 3250-2850 v.Chr., is iets kleiner maar beter bewaard gebleven. Het heeft ook een rechthoekige plattegrond en is opmerkelijk vanwege de ingewikkelde stenen constructie en het gebruik van grote, stevig geplaatste stenen blokken. Er zijn ook verschillende kamers en altaren in deze tempel.

2) Domus Romana is een historische site gelegen in Rabat, Malta. Het is een Romeinse villa die teruggaat tot de 1e eeuw voor Christus en is een belangrijk bewijs van de Romeinse aanwezigheid op het eiland.

De naam “Domus Romana” betekent letterlijk “Romeins huis” in het Latijn. Het werd ontdekt in de jaren 1881-1882, toen een gevangenis werd gebouwd op de locatie. Tijdens de constructie stuitten arbeiders op de overblijfselen van een prachtige Romeinse villa.

De Domus Romana is een archeologisch complex dat bestaat uit verschillende kamers en een centrale binnenplaats. Het was oorspronkelijk een luxe residentie die toebehoorde aan een welgestelde Romeinse familie. De villa was versierd met prachtige mozaïeken vloeren, marmeren beelden en fresco’s die het verfijnde vakmanschap van de Romeinen tentoonspreidden.

Een van de meest opvallende kenmerken van de Domus Romana is een goed bewaard gebleven mozaïekvloer, bekend als de “Orpheus-mozaïek”. Dit kunstwerk toont een afbeelding van Orpheus, een figuur uit de Griekse mythologie, die een lier bespeelt.

Naast de kamers en de mozaïekvloer is er ook een tentoonstellingsruimte waar bezoekers meer kunnen leren over de Romeinse geschiedenis op Malta en de archeologische opgravingen op de site.

3) Mdina, ook wel bekend als de ‘Stille Stad’, is een historische stad op het eiland Malta. Het is een van de oudste bewoonde steden ter wereld en staat bekend om zijn goed bewaarde middeleeuwse architectuur en smalle geplaveide straatjes. In deze stad zijn veel scenes van de serie Game of Thrones opgenomen. Hier zijn enkele bezienswaardigheden die je kunt verkennen in de oude stad Mdina:

a) St. Paul’s Cathedral: Deze kathedraal is het meest prominente gebouw in Mdina. Het dateert oorspronkelijk uit de 12e eeuw, maar onderging latere renovaties.

b) Vilhena Paleis: Dit paleis werd gebouwd in de 18e eeuw als residentie voor de Grootmeester van de Orde van Malta. Tegenwoordig herbergt het een aantal musea, waaronder het Natuurhistorisch Museum, het Wapenmuseum en het Etnografisch Museum. Hieronder vindt je foto’s terug van een bezoek aan het Natuurhistorisch Museum.

c) Bastions van Mdina: Mdina is omgeven door stadsmuren en bastions die uitzicht bieden over het omliggende landschap. Je kunt een wandeling maken langs de bastions en genieten van panorama’s van het eiland.

4) St. Paul’s Catacombs zijn een historische archeologische site in Malta. Ze worden beschouwd als een belangrijk erfgoed en zijn een van de oudste en best bewaarde voorbeelden van catacomben op het eiland.

De catacomben dateren uit de Romeinse tijd, ergens tussen de 4e en de 9e eeuw na Christus. Ze bestaan uit een complex van ondergrondse begraafplaatsen en tunnels, die werden gebruikt als laatste rustplaatsen voor vroege christelijke gemeenschappen op Malta.

Het systeem van de catacomben omvat verschillende kamers, galerijen en grafkamers die met elkaar verbonden zijn door smalle gangen. De kamers bevatten nissen waarin de overblijfselen van de overledenen werden geplaatst. Sommige kamers dienden ook als vroeg-christelijke kapellen waar religieuze rituelen werden uitgevoerd.

Wat opvalt aan St. Paul’s Catacombs is de verscheidenheid aan architecturale elementen, zoals zuilen, pilasters en fresco’s die de muren sieren. Deze decoratieve elementen geven inzicht in de vroege christelijke kunst en de culturele mix op Malta tijdens die periode.

De catacomben zijn vernoemd naar de apostel Paulus, die volgens de overlevering een kort verblijf had op Malta na een schipbreuk in de 1e eeuw na Christus. Hoewel er geen direct bewijs is voor Paulus’ verblijf in deze catacomben, dragen ze zijn naam ter ere van zijn bezoek aan het eiland.

5) Het St. Domics Convent is een voormalig klooster dat dateert uit de middeleeuwen. Het is gelegen in Rabat, een stad in het centrale deel van Malta. Het klooster werd oorspronkelijk gesticht in de 13e eeuw en behoorde tot de Orde van de Dominicanen, vandaar de naam “St. Domics” (een variant van “Sint-Dominicus”). Dit is tevens een opnamelocatie in de serie Game of Thrones (Red Keep Garden).

6) De Dingli Cliffs: Ze zijn vernoemd naar het nabijgelegen dorpje Dingli en zijn een van de hoogste klifranden van Malta, met een maximale hoogte van ongeveer 220 meter boven zeeniveau. Het gebied rond de Dingli Cliffs bestaat uit ruige kliffen, glooiende groene heuvels en uitgestrekte akkers, waardoor het een populaire bestemming is voor natuurliefhebbers en wandelaars. Op deze plek zijn de scenes in de serie Games of Thrones geschoten waar Khal Drogo komt te overlijden.

7) De Xaqqa Cliffs (ook wel bekend als Xaqqa Point) is een klifgebied op Malta, gelegen in de zuidwestelijke regio van het eiland. De Xaqqa Cliffs is te bereiken via een pad dat begint bij Marsaxlokk en langs de kustlijn omhoog slingert. De Xaqqa Cliffs staan bekend om hun dramatische geologische formaties, met steile rotswanden die tot ongeveer 60 meter boven de zeespiegel reiken. De lagen gesteente en erosiepatronen creëren interessante en fotogenieke texturen.

8) De Mosta Dome, officieel bekend als de Rotunda of St. Marija Assunta, is een iconisch religieus gebouw in Mosta. Het werd gebouwd tussen 1833 en 1871 en is een neoclassicistische kerk die is gewijd aan de Maria-Tenhemelopneming. Het meest opvallende kenmerk van de kerk is de enorme koepel, die een van de grootste onondersteunde koepels ter wereld is. Met een diameter van 37,2 meter is het vergelijkbaar met de koepel van de Sint-Pietersbasiliek in Rome.

Een interessant feit over de Mosta Dome is dat tijdens de Tweede Wereldoorlog op 9 april 1942 een bombardement plaatsvond waarbij een Duitse bom door het dak van de kerk viel tijdens een dienst. Op miraculeuze wijze explodeerde de bom niet en veroorzaakte geen slachtoffers onder de ongeveer 300 aanwezigen. Dit incident wordt vaak aangehaald als een wonder en heeft bijgedragen aan de populariteit en het geloof rondom de kerk.

9) Het presidentieel paleis van Malta, ook wel bekend als het San Anton-paleis, is de officiële residentie van de president van Malta. Het paleis is gelegen in Attard, een stad in het centrale deel van het eiland.

Het San Anton-paleis heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 17e eeuw. Het werd oorspronkelijk gebouwd als een zomerverblijf voor de ridders van de Orde van Malta. Later werd het paleis een residentie van de gouverneur van Malta en uiteindelijk werd het het officiële presidentiële paleis na de onafhankelijkheid van Malta in 1964.

Hoewel het San Anton-paleis primair fungeert als de residentie van de president, is het ook een belangrijke toeristische attractie. In sommige gevallen zijn delen van het paleis opengesteld voor het publiek, vooral tijdens speciale gelegenheden of culturele evenementen. Het is mogelijk om rondleidingen te volgen om meer te leren over de geschiedenis en het erfgoed van het paleis.

Het San Anton-paleis is niet het enige presidentiële paleis in Malta. Het land heeft ook het Verdala Palace, dat zich in de stad Buskett bevindt en als zomerresidentie fungeert voor de president. In dit paleis en omringende tuinen zijn ook verschillende scenes van de serie Games of Thrones opgenomen.

10) Het Hagar Qim en Mnajdra Archeologisch Park is een UNESCO-werelderfgoedlocatie. Het park omvat twee belangrijke archeologische vindplaatsen, namelijk de tempels van Hagar Qim en de tempels van Mnajdra. Beide tempelcomplexen behoren tot de oudste vrijstaande stenen structuren ter wereld en dateren uit het neolithicum.

Hagar Qim is het grootste tempelcomplex in het park. Het dateert uit ongeveer 3600-3200 v.Chr. en bestaat uit meerdere tempels en structuren. De tempels van Hagar Qim zijn opmerkelijk vanwege hun massieve kalkstenen blokken die zorgvuldig zijn geplaatst. Het complex heeft verschillende kamers, nissen en altaren die werden gebruikt voor rituele doeleinden.

Mnajdra, gelegen vlakbij Hagar Qim, is een ander tempelcomplex in het park. Het bestaat uit drie aangrenzende tempels die dateren uit ongeveer 3600-2500 v.Chr. De tempels van Mnajdra zijn architectonisch verfijnd en tonen een hoog niveau van vakmanschap. Ze bevatten goed bewaard gebleven monolieten, trilithons (structuren met twee verticale stenen en één horizontale steen) en uitgebreide versieringen in de vorm van spiralen en reliëfs.

Beide tempelcomplexen zijn van groot belang voor de studie van prehistorische architectuur en religie op Malta. Ze getuigen van de geavanceerde bouwtechnieken en de spirituele en rituele praktijken van de neolithische gemeenschappen op het eiland.

11) De Blue Grotto is een natuurlijke grotformatie aan de zuidoostkust van Malta. Het staat bekend om het kristalheldere blauwe water en de ondergrondse grotten die je kunt verkennen tijdens een boottocht.

12) De Tarxien-tempels is verdeeld in vier delen, die door archeologen zijn aangeduid als de Zuidoost-tempel, de Centrale tempel, de Zuidwest-tempel en de Oost-tempel. Elk deel heeft zijn eigen specifieke kenmerken en architecturale elementen.

Wat de Tarxien-tempels echt opvallend maakt, zijn de intrigerende stenen reliëfs die op de muren zijn te zien. Deze reliëfs tonen onder andere dierlijke figuren, mensen en versierde patronen. Ze getuigen van de artistieke vaardigheden van de neolithische gemeenschappen en bieden inzicht in hun geloofssysteem en culturele expressie.

a) Foto’s van het bezoek aan de Centrale tempel:

b) Foto’s van het bezoek aan het museum dat bij het Tarxien-tempelcomplex hoort (ook wel bekend als het Tarxien Temples Interpretation Centre). Het centrum bevindt zich vlakbij de archeologische vindplaats en biedt bezoekers de mogelijkheid om meer te leren over de geschiedenis en betekenis van de Tarxien-tempels.

In het Tarxien Temples Interpretation Centre biedt inzicht in de bouwtechnieken, het gebruik van de tempels en de cultuur van het prehistorische Malta. Het interpretatiecentrum bevat ook replica’s van de originele stenen reliëfs die in de tempels zijn gevonden. Hierdoor kunnen bezoekers een idee krijgen van hoe de originele reliëfs eruitzagen, terwijl de echte stukken te bezichtigen zijn in het Nationaal Archeologisch Museum in Valletta.

c) Borġ in-Nadur is een archeologische site in een open veld met uitzicht op St. George’s Bay, dicht bij Birżebbuġa in Malta. Op deze plek zijn overblijfselen gevonden van een megalithische tempel uit de Tarxien-periode, een dorp uit de Bronstijd en de oudste verdedigingsstructuur van Malta. In de buurt van de site zijn er ook sporen van oude karrenpaden en graansilo’s uit de Bronstijd, een Romeinse villa genaamd Ta’ Kaċċatura en het Saint George Redoubt, dat veel later werd gebouwd in 1715-1716.

13) De markt in Marsaxlokk is een populaire en levendige vismarkt die plaatsvindt in het pittoreske vissersdorp Marsaxlokk, gelegen aan de zuidoostkust van Malta. De markt wordt elke zondagochtend gehouden en trekt zowel lokale bewoners als toeristen aan. Het is een belangrijk onderdeel van de lokale cultuur en traditie.

Op de markt worden tal van kraampjes opgezet waar lokale vissers hun vangst van de dag presenteren. Je zult een breed scala aan verse vis en zeevruchten vinden, variërend van lokale specialiteiten zoals lampuki (dolfijnvis), zwaardvis, inktvis, garnalen en schelpdieren. Naast vis biedt de markt ook andere producten, waaronder verse groenten en fruit, olijven, lokale honing, ambachtelijke producten en souvenirs.

14) St. Peter’s Pool is een natuurlijke zwemlocatie gelegen aan de zuidoostkust van Malta, in de buurt van Marsaxlokk en Marsaskala. Het is een populaire plek onder zowel de lokale bevolking als toeristen vanwege zijn kristalheldere wateren. St. Peter’s Pool is eigenlijk geen zwembad, maar een natuurlijk gevormde lagune of een inham in de kustlijn. Het is omgeven door ruige kalkstenen kliffen en biedt een mooi uitzicht op de Middellandse Zee. Het water in de lagune is ondiep en heeft een 0 turquoise kleur, waardoor het een ideale plek is om te zwemmen, snorkelen en zonnebaden.

De kliffen rondom de lagune bieden de mogelijkheid om van verschillende hoogtes in het water te springen, variërend van lage sprongen tot uitdagende hoge sprongen voor degenen die op zoek zijn naar wat meer spanning.

15) De gerestaureerde vuurtoren van Delimara wordt beheerd door Din l-Art Helwa, de National Trust of Malta. Het is een historisch gebouw dat in 1856 is gebouwd op het zuidelijkste puntje van Malta. De vuurtoren biedt uitzichten op de haven van Marsascala en ligt dicht bij de vissersdorpen Birzebbugia en Marsaxlokk. Het is ook op loopafstand van de rotsstranden en het kristalheldere water van St. Peter’s Pool. De vuurtoren is omgebouwd tot twee vakantieappartementen, die oorspronkelijk de verblijven waren van de vuurtorenwachters.

16) Het Inquisitors Palace (Palazzo del Sant’Officio) is een historisch gebouw gelegen in de stad Birgu (ook bekend als Vittoriosa) op het eiland Malta. Het is een van de best bewaarde voorbeelden van een inquisitiepaleis in Europa.

Het paleis diende als de residentie en het administratieve centrum van de inquisitie op Malta tijdens de periode van de Ridders van de Orde van Malta en later onder het bewind van de Britten. Het werd oorspronkelijk gebouwd in de 16e eeuw en onderging latere uitbreidingen en renovaties.

Het museum bevat verschillende tentoonstellingsruimtes waarin diverse aspecten van de inquisitie worden belicht, zoals de rechtbanken, de folterpraktijken, de inquisitiegevangenis en de rol van de inquisitie in de Maltese samenleving.

De tentoonstellingen in het paleis omvatten historische artefacten, documenten, kunstwerken en informatieborden die de geschiedenis en het functioneren van de inquisitie illustreren. Het biedt een aangrijpende kijk op een tijdperk van religieus toezicht en onderdrukking.

Naast de inquisitiegerelateerde exposities, herbergt het Inquisitors Palace ook andere interessante collecties, waaronder historische kostuums, meubels en decoratieve kunstvoorwerpen uit verschillende periodes.

17) Fort St. Angelo is een historisch fort gelegen in de Grand Harbour van de stad Birgu (Vittoriosa) op het eiland Malta. Het fort is een van de meest prominente en belangrijke militaire vestingwerken van Malta, met een rijke geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen.

Het fort werd oorspronkelijk gebouwd door de Arabieren in de 9e eeuw en later versterkt door verschillende heersers en veroveraars, waaronder de Ridders van de Orde van Malta. Het diende als een verdedigingsbolwerk, een commandocentrum en een residentie voor de grootmeester van de Orde.

Fort St. Angelo speelde een cruciale rol in de verdediging van Malta tijdens verschillende belangrijke historische gebeurtenissen, zoals het Beleg van Malta in 1565, toen de Orde van Malta met succes de Ottomaanse belegering weerstond.

Het fort bestaat uit verschillende binnenplaatsen, torens en verdedigingsmuren. Het biedt een panoramisch uitzicht op de Grand Harbour en de omliggende gebieden. In deze fort zijn ook scenes van de serie Games of Thrones opgenomen waaronder the Red Keep Prison en the Underground Chambers.

18) De oude stad van Malta, ook bekend als Valletta, is de hoofdstad van Malta en een UNESCO-werelderfgoedlocatie. Valletta werd gesticht door de Ridders van de Orde van Malta in 1566 en is vernoemd naar Jean de Valette, de grootmeester van de Orde. De stad is strategisch gelegen aan de noordoostelijke kust van Malta en biedt uitzicht op de Middellandse Zee.

a) De Malta Experience ofwel de Malta 5D is een populaire toeristische attractie in de oude stad. Het is een audiovisuele presentatie die bezoekers meeneemt op een boeiende reis door de geschiedenis van Malta, van de prehistorie tot het heden. Denk hierbij aan de Arabische heerschappij, de komst van de Ridders van de Orde van Malta, het Beleg van Malta in 1565 en de Tweede Wereldoorlog.

b) Sacra Infermeria, ook wel bekend als de Groote Infirmerie van de Orde van Sint Jan, is een historisch gebouw die ooit als ziekenhuis en infirmerie voor de Ridders van de Orde van Malta diende. Vandaag de dag is Sacra Infermeria getransformeerd tot een unieke evenementenlocatie en wordt het vaak gebruikt voor speciale evenementen, concerten en tentoonstellingen.

c) Het Manoel Theatre dateert uit de 18e eeuw. Het werd oorspronkelijk geopend in 1732 en staat bekend als een van de oudste nog bestaande theatergebouwen in Europa. Het werd gebruikt voor verschillende podiumkunsten, waaronder opera, toneelstukken en concerten.

Het theater heeft door de jaren heen verschillende renovaties ondergaan en wordt beschouwd als een belangrijk cultureel erfgoed van Malta. Het blijft een actief theater en organiseert regelmatig optredens en evenementen.

d) Fort St. Elmo is een historisch fort die oorspronkelijk gebouwd werd door de ridders van de Orde van Malta tussen 1552 en 1555 en speelde een cruciale rol in de militaire geschiedenis van het eiland.

Het fort is vernoemd naar St. Elmo, de beschermheilige van de Italiaanse stad Livorno, waaruit de ridders van de Orde van Malta afkomstig waren. Het doel van Fort St. Elmo was om de toegang tot de Grand Harbour te beschermen en de stad Valletta te verdedigen tegen vijandelijke aanvallen.

Tijdens het Beleg van Malta in 1565 speelde Fort St. Elmo een essentiële rol in de verdediging van Malta tegen de Ottomaanse belegering. Hoewel het fort uiteindelijk viel na een hevige strijd, slaagden de verdedigers erin om de Ottomaanse troepen lang genoeg tegen te houden om de komst van versterkingen mogelijk te maken. Deze verdediging speelde een belangrijke rol in de uiteindelijke afsluiting van de Ottomaanse belegering en het behoud van Malta door de ridders.

e) De Valletta Food Market, ook bekend als de Is-Suq tal-Belt is een gerenoveerd historisch gebouw dat ooit diende als een drukke marktplaats voor verse producten.De markt is een plek waar bezoekers kunnen genieten van een breed scala aan lokale en internationale delicatessen. Het biedt een overvloed aan verse producten. Denk hierbij aan verse groenten en fruit tot verse vis, vleeswaren, kazen, olijven, brood en gebak.

f) Strait Street: Een levendige straat vol met cafés, restaurants en bars, bekend als de “Wilde Westen” van Valletta vanwege zijn bruisende nachtleven in het verleden.

g) MUŻA (het Malta National Community Art Museum) is het nationale kunstmuseum van Malta en is gevestigd in het Auberge d’Italie. Het museum werd in 2018 geopend en herbergt een diverse collectie kunstwerken en culturele artefacten die de geschiedenis en cultuur van Malta weerspiegelen. De collectie omvat werken van Maltese en internationale kunstenaars, variërend van schilderijen, beeldhouwwerken, foto’s en installaties tot archeologische vondsten en etnografische objecten.

h) Het National Museum of Archaeology richt zich op het belichten van de prehistorische geschiedenis van Malta en herbergt een uitgebreide collectie archeologische artefacten. Het hoogtepunt van de collectie is de beroemde Venus van Malta, een klein standbeeld uit het Neolithicum dat een vruchtbaarheidssymbool vertegenwoordigt. Het beeldje is een van de oudste menselijke representaties in de wereld.

Een ander belangrijk artefact dat in het museum te zien is, is de Tempel van Ħaġar Qim. Dit megalithische tempelcomplex, dat op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat, dateert uit ongeveer 3600-3200 voor Christus. Het biedt een glimp van het rijke spirituele en artistieke erfgoed van het oude Malta.

Naast deze iconische stukken bevat de collectie van het National Museum of Archaeology ook andere waardevolle artefacten, waaronder aardewerk, stenen werktuigen, beeldhouwwerken en sieraden.

i) Upper Barrakka Gardens: Een tuin met een panoramisch uitzicht over de Grand Harbour en de omliggende gebieden.

19) Fort Ricasoli is een fort gelegen in Kalkara, een dorp aan de oostkust van Malta. Het fort is een belangrijk historisch en architectonisch monument op het eiland.

De bouw van Fort Ricasoli begon in 1670 onder de regering van de Orde van Malta. Het fort werd gebouwd om de strategische haven van Valletta, de hoofdstad van Malta, te beschermen. Het fort is vernoemd naar de Italiaanse grootmeester Giovanni Francesco Ricasoli, die de bouwopdracht gaf.

Met zijn grote omvang en imposante bastions diende Fort Ricasoli als een verdedigingswerk voor de haven en de omliggende gebieden. Het fort werd tijdens de geschiedenis van Malta gebruikt door verschillende heersers en machten, waaronder de Orde van Malta, de Franse bezetters en de Britse koloniale heersers. Deze locatie diende als achtergrond in de serie Games of Thrones voor King’s Landing.

20) Fort Manoel is een historisch fort gelegen op Manoel Island in de haven van Marsamxett in Malta. Het werd gebouwd door de Orde van Malta in de 18e eeuw en diende als een verdedigingsfort om de haven te beschermen tegen aanvallen vanuit zee. Het diende als een belangrijk strategisch bolwerk en werd tijdens verschillende historische periodes gebruikt door verschillende machten die Malta beheersten.

Een deel van de serie Games of Thrones is opgenomen in Fort Manoel. Het fort werd gebruikt als filmlocatie voor verschillende scènes die plaatsvonden in de fictieve stad King’s Landing. Specifiek werd het fort gebruikt als decor voor de scènes waarin de Great Sept of Baelor werd afgebeeld, een belangrijke locatie in de serie. De architectuur en historische kenmerken van Fort Manoel maakten het een geschikte locatie voor het creëren van de sfeer van King’s Landing.

21) De St. Julian’s Church, ook bekend als de Kerk van St. Julian’s, is een historische kerk gelegen in de stad St. Julian’s. De kerk is vernoemd naar St. Julian, de beschermheilige van de stad.

De oorspronkelijke kerk dateert uit de 16e eeuw en was een bescheiden kapel die werd gebruikt door de lokale bevolking. In de loop der jaren onderging de kerk verschillende renovaties en uitbreidingen. De huidige structuur van de kerk is grotendeels neoklassiek van stijl en dateert uit de 19e eeuw.

Naast zijn religieuze betekenis is St. Julian’s ook een populaire toeristische bestemming vanwege de nabijheid van het uitgaansgebied Paceville en de pittoreske Spinola Bay. Helaas kon ik de St. Julian’s Church in Malta niet bezoeken vanwege de beperkte openingstijden.

22) Gozo is een eiland dat deel uitmaakt van de Maltese archipel. Het is kleiner dan het hoofdeiland Malta, maar heeft veel te bieden. Hier zijn enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden:

1) De Rotunda van St. John the Baptist, gelegen in het dorp Xewkija op het eiland Gozo, Malta, is een religieus monument en een belangrijk herkenningspunt. De kerk, gebouwd in de 20e eeuw, is beroemd om zijn grote koepel, die een van de grootste ter wereld is. Deze domineert het dorp Xewkija en is zelfs zichtbaar vanuit de meeste plaatsen op het eiland Gozo. De koepel heeft een diameter van 27 meter en de kerk kan ongeveer 3000 mensen huisvesten, wat meer is dan de hele bevolking van het dorp.

Een interessant feit over de kerk is dat de bouw ervan werd gefinancierd door de inwoners van Xewkija zelf. De bouw van de kerk begon in 1952 en werd voltooid in 1978. De oude kerk die op dezelfde plaats stond, werd afgebroken om plaats te maken voor de nieuwe, maar de oude klokkentoren is bewaard gebleven en staat naast de huidige kerk.

2) De Citadel van Victoria, ook wel bekend als de Citadel van Gozo, is een historisch fort op een heuvel in het centrum van Victoria.

Het Citadel biedt een aantal interessante bezienswaardigheden:

a) Het Gozo Museum van Archeologie behandelt de geschiedenis van Gozo van de prehistorie tot de vroege moderne tijd. Het bevat een breed scala aan artefacten, waaronder aardewerk, beeldhouwwerken, inscripties en metalen voorwerpen, die inzicht geven in de levens en gewoonten van de mensen die in de loop van de millennia op Gozo hebben geleefd.

Het museum is verdeeld in twee secties. De eerste sectie behandelt de prehistorische periode tot de late middeleeuwen, met artefacten uit de prehistorische tempels van Ggantija, de Fenicische periode en de Romeinse tijd. Er zijn ook artefacten die de Arabische invloed op het eiland illustreren.

De tweede sectie van het museum richt zich op de middeleeuwse en vroegmoderne periode. Deze omvat een collectie van middeleeuwse grafstenen, evenals objecten uit de tijd van de ridders van de Orde van St. John, die het Maltese eiland regeerden van de 16e tot de 18e eeuw.

b) Old prison: De gevangenis ligt in het hart van de Citadel, direct naast het Gozo Hof van Justitie, wat in die tijd zinvol was, omdat veroordeelden direct na hun veroordeling naar de gevangenis konden worden overgebracht. In de beginjaren functioneerde het zowel als een gevangenis als een opslagplaats.

De gevangenis bestaat uit twee delen: het oudere deel dat dateert uit de late middeleeuwen en een uitbreiding die in de 19e eeuw werd toegevoegd. De cellen zijn klein en hebben weinig natuurlijk licht, wat aangeeft dat de omstandigheden voor de gevangenen behoorlijk streng waren.

c) Het Natuurwetenschappelijk Museum, ook bekend als het Museum of Natural Science belicht de natuurlijke geschiedenis van de Maltese eilanden, met een nadruk op Gozo. Enkele van de interessante items in het museum zijn fossielen van dieren die ooit op de eilanden leefden, inclusief dwergolifanten en dwergnijlpaarden, evenals verschillende soorten zeeleven, vogels en insecten die deel uitmaken van de biodiversiteit van de regio.

d) Gran Castello Historic House, ook wel bekend als het Folklore Museum, geeft een kijkje in het traditionele leven op Gozo. Het toont een scala aan objecten gerelateerd aan ambachten, landbouw, visserij en huishoudelijke taken.

e) Gozo Cathedral (Kathedraal van de Maria-Tenhemelopneming) werd gebouwd in barokstijl tussen 1697 en 1711. Vanwege de beperkte openingstijden was de Kathedraal gesloten.

3) De zoutpannen liggen langs de noordkust van Gozo, voornamelijk in de regio’s van Marsalforn en Xwejni. Deze door mensen gemaakte zoutpannen zijn al honderden jaren in gebruik en vormen een belangrijk onderdeel van de lokale cultuur en economie. De zoutpannen zijn uitgehakt in de kustrotsen en vormen een lappendeken van rechthoekige pannen die in de rotsen zijn ingebed. Ze beslaan een oppervlakte van ongeveer 3 km.

Het proces van zoutwinning is vrij eenvoudig maar arbeidsintensief. Zeewater wordt in de lente in de ondiepe pannen geleid en laat men vervolgens verdampen onder invloed van de zon en wind. Na enkele dagen vormt zich een laag zout op de bodem van de pannen, die dan handmatig wordt geschraapt, verzameld en verder gedroogd. Dit zout wordt vervolgens gereinigd, verpakt en verkocht, vaak aan toeristen als een uniek lokaal product.

4) Het Azure Window, ook bekend als het Blauwe Raam, was een natuurlijke kalksteenboog op het eiland. Het bevond zich nabij Dwejra Bay aan de westkust van het eiland. De boog was ongeveer 28 meter hoog en onder de boog doorgaan met een boot was een populaire activiteit bij toeristen. De site werd ook vaak gebruikt als decor voor verschillende films en televisieseries, waaronder de populaire HBO-serie “Game of Thrones”.

Helaas is het Azure Window op 8 maart 2017 ingestort als gevolg van natuurlijke erosie en zware stormen, waardoor er nu slechts een stel rotsen in zee over is. De instorting was geen verrassing voor geologen, die al jaren waarschuwden dat de boog door natuurlijke processen werd geërodeerd en dat het uiteindelijk zou instorten. Op deze plek zijn enkele scenes van de serie Games of Thrones geschoten waaronder het huwelijk tussen Khal Drogo en Daenerys Targaryen.

5) De Sanap Cliffs liggen aan de zuidkant van het eiland Gozo. Vanaf de kliffen heb je uitzicht op de zee en de omliggende kustlijn. Bij helder weer kun je zelfs het eiland Malta in de verte zien.

6) Mgarr ix-Xini is een afgelegen baai die omringd is door steile kliffen. De baai is bereikbaar via een kronkelige weg die door de vallei loopt. Het strand zelf is een smalle strook kiezels en rotsen. Mgarr ix-Xini werd ook gebruikt als filmlocatie voor de film “By the Sea” (2015), geregisseerd door Angelina Jolie en met in de hoofdrollen Jolie en Brad Pitt.

23) Het Rode Fort, ook bekend als Fort St. Agatha, is een klein fort gelegen op de Marfa Ridge in het uiterste noorden van Malta. Het fort kijkt uit over de Straat van Gozo en biedt uitzicht op het eiland Comino en Gozo.

Het fort werd gebouwd tussen 1649 en 1650 tijdens het bewind van grootmeester Jean Paul Lascaris Castellar als onderdeel van de versterkingen van de Hospitaalridders om het eiland Malta te beschermen tegen de Ottomaanse Turken en andere dreigingen. De bijnaam “Rode Toren” komt van de rode en bruine kleur van de stenen waaruit het fort is opgetrokken.

De vierkante toren heeft drie verdiepingen en een platform met een parapet. Een deel van de parapet is naar beneden gericht om de ingang van het fort te verdedigen. Aan de binnenzijde is er een kapel gewijd aan Sint-Agatha, de patroonheilige van het fort, waar het fort zijn formele naam aan ontleent.

Het fort heeft door de jaren heen verschillende functies gehad. Tijdens de Britse overheersing werd het bijvoorbeeld gebruikt als telegrafiestation. Het fort is goed bewaard gebleven en is tegenwoordig een populair toeristisch attractiepunt.

24) Paradise Bay is een klein en afgelegen zandstrand aan de noordelijke punt van Malta, vlakbij de veerbootterminal van Cirkewwa naar Gozo. Het strand is een favoriet onder zowel de lokale bevolking als toeristen vanwege zijn helderblauwe water en fijn zand. Het strand is omringd door hoge kliffen en biedt een mooi uitzicht op het eiland Gozo en de kleinere eiland Comino.

25) Het Malta National Aquarium, gelegen in Qawra op het noordelijke deel van het eiland, is sinds zijn opening in 2013 een populaire bestemming voor zowel educatieve als recreatieve doeleinden.

Het aquarium heeft meer dan 40 tanks met een breed scala aan mediterrane vissoorten, alsook exotische soorten en roofdieren uit andere oceanen. De exposities zijn ontworpen om verschillende thema’s te vertegenwoordigen, waaronder de Maltese eilanden, de tropen, en de oude stad van Atlantis. De grootste tank, die een replica is van de Maltese onderwaterwereld, bevat onder andere haaien, roggen en andere grote vissen.

Tot slot de foto’s van het hotel waar ik verbleef:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2019 Powered by WordPress - Theme by Dessign Themes