Ibiza 2023

De hoogtepunten van mijn vakantie op Ibiza:

1) De toegang tot de oude stad, Portal de ses Taules

De poort en het fort werden in 1585 gebouwd en deze belangrijke datum is gegraveerd op een herdenkingsplaat boven de ingang. Zodra je de poort doorgaat, betreed je de binnenplaats met oude kasseien. Deze binnenplaats leidt direct naar Plaça de Vila, het centrale plein van de oude stad. Het plein is gevuld met historische gebouwen, charmante cafés en levendige marktkraampjes, waardoor het een bruisend en levendig hart vormt van de oude stad.

2) De oude stadskern van Eivissa, ook wel bekend als Ibiza-stad, is een historische wijk gelegen op het eiland Ibiza in de Middellandse Zee. Het staat bekend om zijn architectuur, rijke geschiedenis en levendige sfeer. Hieroner zijn enkele kenmerken van de oude stadskern van Eivissa:

a) Dalt Vila: Het meest opvallende kenmerk van de oude stad is Dalt Vila, wat “bovenstad” betekent in het Catalaans. Het is een ommuurde vesting die op een heuvel ligt en een uitzicht biedt over de stad en de zee. Dalt Vila staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en herbergt verschillende historische gebouwen, kerken en musea.

b) Middeleeuwse architectuur: De oude stadskern van Eivissa is gevuld met smalle geplaveide straatjes, charmante pleinen en historische gebouwen uit verschillende periodes. Je kunt er middeleeuwse muren, bastions en torens vinden, die getuigen van het rijke verleden van de stad.

c) Kathedraal van Santa Maria: Binnen de muren van Dalt Vila staat de imposante kathedraal van Santa Maria, ook wel bekend als de kathedraal van Ibiza. Deze gotische kathedraal dateert uit de 13e eeuw en heeft een prachtig interieur met schilderijen, beelden en een schitterend uitzicht vanaf de klokkentoren.

d) Archeologisch Museum: In de oude stad bevindt zich ook het Archeologisch Museum van Ibiza, dat een uitgebreide collectie archeologische vondsten uit de regio herbergt. Het museum geeft inzicht in de prehistorie en de Fenicische, Punische en Romeinse periodes van het eiland.

e) Levendige sfeer: De oude stadskern van Eivissa is een bruisende plek vol met restaurants, bars, boetiekjes en kunstgaleries. Vooral ’s avonds komt de wijk tot leven, wanneer de smalle straatjes gevuld zijn met mensen die genieten van het nachtleven en de unieke sfeer van Ibiza-stad.

f) In het lagere gedeelte van de wijk bevinden zich diverse bars, en hier vind je ook de ‘gay street’ van de stad: de Carrer de la Mare de Déu of ‘calle de la Virgen’. Gelukkig is Ibiza een bijzonder lgbtq-vriendelijke bestemming, en de regenboogvlag wappert dan ook trots bij de ingang. Deze straat bruist ’s avonds van leven, met talloze gezellige bars, muziek, winkeltjes en een opgewekte sfeer.

g) Mercat Vell, ook wel bekend als de Oude Markt, is een traditionele markt gelegen in het hart van de oude stadskern van Eivissa, Ibiza. De markt bevindt zich in het centrum van Eivissa, in de buurt van de haven en het centrale plein, Plaça de la Constitució. Het is gemakkelijk bereikbaar te voet en er zijn parkeermogelijkheden in de buurt voor diegenen die met de auto komen. Het heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de 19e eeuw. Destijds werd het gebouwd als een overdekte marktplaats om de lokale bevolking te voorzien van verse producten en andere goederen.

3) Ushuaïa is uitgegroeid tot een wereldberoemde bestemming voor liefhebbers van elektronische muziek en feestgangers van over de hele wereld. Het biedt een unieke mix van luxe accommodatie, spectaculaire feesten en een levendige sfeer die bijdraagt aan de reputatie van Ibiza als een van ’s werelds meest gewilde feestbestemmingen. Het is een uniek concept dat een luxe strandhotel combineert met een openluchtclub, gelegen in Playa d’en Bossa. Het meest opvallende kenmerk van Ushuaïa is de openluchtclub, waar overdag en ’s avonds verschillende feesten worden gehouden. Ushuaïa trekt internationaal gerenommeerde DJ’s en artiesten aan die optreden tijdens de feesten. Het staat bekend om zijn line-ups met enkele van de grootste namen in de elektronische muziekscene, waaronder David Guetta, Martin Garrix, Armin van Buuren, en vele anderen. Een ander kenmerk van Ushuaïa is de mogelijkheid om overdag te feesten en te genieten van het zwembad.

4) Puig de Molins is erkend als werelderfgoed door UNESCO en maakt deel uit van het cultureel landschap van Ibiza. Het wordt beschouwd als een belangrijke historische en archeologische vindplaats die getuigt van de aanwezigheid en het culturele erfgoed van de Feniciërs en de Punische bevolking op het eiland. Het ligt net buiten de oude stadskern van Eivissa, op een heuvel die uitkijkt over de stad en wordt beschouwd als een van de best bewaarde Fenicische-Punische necropolen in de Middellandse Zee. De necropool dateert uit de 7e eeuw voor Christus en is in gebruik geweest tot de 3e eeuw na Christus. Het bestaat uit een complex van graven, met meer dan 3000 tombes die zijn uitgehouwen in de rotsen. Deze tombes waren oorspronkelijk bedoeld voor begrafenisceremonies volgens de Fenicische en Punische tradities. De graven variëren in grootte en complexiteit en geven inzicht in de begrafenisrituelen en gebruiken van de oude bevolking.

Naast de archeologische site zelf is er een museum genaamd “Museum Monografic Puig de Molins” in de buurt. Dit museum toont artefacten en informatie die zijn opgegraven bij Puig de Molins, waaronder beelden, aardewerk, sieraden en andere objecten uit verschillende periodes.

5) Ses Salines: De zoutpannen bevinden zich in het zuiden van Ibiza, tussen de gemeenten Eivissa en Sant Josep de sa Talaia. Ze beslaan een groot gebied van ongeveer 1.600 hectare en bestaan uit zoutvlaktes, lagunes, kanalen en heuvels. De zoutpannen hebben een lange geschiedenis van zoutproductie die teruggaat tot de Fenicische en Romeinse tijd. Zout werd traditioneel gewonnen door zeewater in ondiepe bassins te laten verdampen, waardoor het zout achterbleef. Tegenwoordig worden moderne methoden gebruikt, maar de zoutwinning is nog steeds een belangrijke economische activiteit op het eiland. Naast hun historische en economische betekenis, hebben de zoutpannen ook een grote ecologische waarde. Het gebied is een belangrijk broedgebied voor verschillende vogelsoorten, zoals flamingo’s, reigers, sterns en vele andere trekvogels. Het is ook een beschermde zone vanwege de biodiversiteit en de unieke ecologische kenmerken.

6) Es Cavallet Beach ligt op ongeveer 10 kilometer van Ibiza-stad, tussen Playa d’en Bossa en Salinas. Het is goed bereikbaar met de auto, fiets of bus. Er zijn parkeermogelijkheden in de buurt van het strand. Het strand is onderdeel van het natuurpark Ses Salines, dat bekend staat om zijn zoutpannen en rijke biodiversiteit. Es Cavallet Beach staat ook bekend als een van de populairste naturistenstranden van Ibiza. Een deel van het strand is officieel aangewezen als een naturistengebied, waar bezoekers naakt kunnen zonnebaden en zwemmen. Er is echter ook een gedeelte van het strand waar badkleding is toegestaan, waardoor het geschikt is voor alle strandgangers.

7) Sa Caleta ligt ongeveer 10 kilometer ten zuidwesten van Ibiza-stad, nabij de luchthaven. Het is gemakkelijk bereikbaar met de auto en er is parkeergelegenheid in de buurt. Het strand bestaat uit rood zand en wordt omlijst door hoge kliffen en rotsformaties.

8) Es Vedrà is gelegen aan de zuidwestkust van Ibiza, niet ver van de kust bij Cala d’Hort. Het is een vrijstaand rotseiland dat oprijst uit de zee en een hoogte bereikt van ongeveer 382 meter. Het is omringd door helderblauw water en biedt een spectaculair uitzicht op zee en de omringende kliffen. Het eiland zou een van de meest magnetische punten ter wereld zijn en wordt geassocieerd met spirituele energieën en mythische wezens. Sommige mensen beweren dat ze UFO’s hebben gezien rond Es Vedrà. Es Vedrà en het omliggende gebied zijn uitgeroepen tot een natuurreservaat en hebben de status van natuurpark gekregen om de flora en fauna te behouden. Het eiland zelf is niet toegankelijk voor bezoekers, maar je kunt het wel bewonderen vanaf verschillende uitkijkpunten langs de kust.

9) Cala d’Hort ligt op ongeveer 15 kilometer ten zuidwesten van Ibiza-stad en is gemakkelijk bereikbaar met de auto. Er is een parkeerplaats in de buurt van het strand. Het strand is omgeven door hoge kliffen, pijnbomen en mediterrane vegetatie. Het water is kristalhelder en heeft vaak een turquoise tint. Een van de meest opvallende kenmerken van Cala d’Hort is het prachtige uitzicht op Es Vedrà, een rotsachtig eiland net voor de kust. Es Vedrà is een van de meest iconische bezienswaardigheden van Ibiza.

10) In Santa Eularia des Riu is er een levendige en populaire markt genaamd de “Hippy Market Punta Arabí”. Deze markt is een van de bekendste en oudste hippie-markten op Ibiza. De markt bevindt zich in de buurt van de plaats Es Canar, ongeveer 5 kilometer ten noordoosten van Santa Eularia des Riu en vindt plaats elke woensdag van april tot oktober, van 10:00 uur tot 19:00 uur. De Hippy Market Punta Arabí heeft zijn oorsprong in de hippiebeweging die in de jaren ’60 en ’70 op Ibiza bloeide. Het heeft nog steeds een authentieke hippie-uitstraling en trekt bezoekers van over de hele wereld aan die geïnteresseerd zijn in de hippiecultuur en het alternatieve spirituele erfgoed van Ibiza.

11) Can Cabrit is een populaire restaurant- en evenementenlocatie op het eiland Ibiza. Het is gelegen in de gemeente Santa Eulària des Riu, in de buurt van de stad Ibiza. Can Cabrit staat bekend om zijn gastronomische aanbod. Het restaurant biedt een verscheidenheid aan gerechten, variërend van traditionele Ibizaanse gerechten tot internationale keukens. Ze gebruiken vaak lokale en seizoensgebonden ingrediënten om smaakvolle en verse gerechten te bereiden.

12) Es Bol Nou bevindt zich ten zuiden van Ibiza-stad, op ongeveer 10 kilometer afstand. Het strand is gemakkelijk bereikbaar met de auto en er is parkeergelegenheid in de buurt. Er is ook een bushalte in de buurt voor degenen die het openbaar vervoer verkiezen. Een bijzonder kenmerk van Es Bol Nou is dat er een gedeelte van het strand is dat bekend staat als “chiringay”. Dit gedeelte staat bekend om zijn kledingoptionele sfeer, waar naturisme is toegestaan.

13) Platja d’Aigua Blanca is gelegen aan de oostkust van het eiland, ongeveer 8 kilometer ten noordoosten van de stad Santa Eulària des Riu. Bij het strand zijn enkele voorzieningen beschikbaar, zoals een strandbar waar je verfrissende drankjes en snacks kunt krijgen. Het gebied rondom Platja d’Aigua Blanca staat ook bekend om zijn modderbaden, die worden verondersteld helende eigenschappen te hebben voor de huid.

Tot slot de foto’s van mijn verblijf:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2019 Powered by WordPress - Theme by Dessign Themes