Mallorca 2022

Enkele hoogtepunten van mijn vakantie in Mallorca. Een bezoek aan:

1) Can Picafort

2) Castell de Capdepera

3) Cap de Formentor

4) Santuario de Lluc

5) Port de sa Calobra

6) La Seu

7) Esbaluard Museu d’art contemporani de Palma

8) Sa Llotja

9) Mercat de l’Olivar

10) Palma Aquarium

11) Iglesia La Porciuncula

12) Cala d’Or

13) Calo d’Es Moro

14) Parc Natural de Mondrago

15) La Casa de Robert Graves

16) Castell de Bellver

17) Palacio Real de la Almundaina

Dag 1 (28/4): Aankomst in hotel Zafiro Mallorca die op loopafstand van het levendige centrum van vakantiedorp Can Picafort ligt. De kamers hebben een eigen keuken, er is een woonkamer, een balkon of een terras en zijn ideaal voor gezinnen. Voor een meer luxe uitstraling kunt u ook de penthouse suite boeken met terras en privé jacuzzi. Daarnaast is dit resort zeer kindvriendelijk en heeft alle voorzieningen voor kinderen zoals kinderstoel, kinderdisco, speeltuin, buggyverhuur en kinderfietsverhuur.

Dag 2 (29/4): Op deze dag heb ik Can Picafort bezocht. Deze badplaats heeft zijn naam aan de houthakker Jeronimo Fuster te danken, die altijd ijverig aan het werk was en daardoor de bijnaam ‘Picafort’ (hart op het hout kloppen) kreeg. Rond 1860 bouwde hij een hut die men vervolgens het huis ‘Can Picafort’ noemde. met de tijd werden rondom de hut aan het strand andere huizen en hotels gebouwd. Zo ontstond de badplaats Can Picafort. U kunt daar vele winkels en terrasjes, met een 10 km lang vlak zandstrand met kleine duinen vinden.

Dag 3 (30/4): Op dag 3 ben ik naar het oosten van Mallorca gereden. Daar heb ik Castell de Capdepera en Cap de Formentor bezocht.

Castell de Capdepera ligt bovenop een berg in het noordoosten van het eiland Mallorca en biedt een prachtig uitzicht over het omliggende dorp. Het kasteel werd in de 14e eeuw gebouwd in opdracht van koning Jaume II om inwoners onderdak te bieden en bescherming tegen aanvallen van piraten. In de 16e eeuw waren 125 huizen hier gebouwd. Na deze tijd was het kasteel tot de 18e eeuw onbewoond. Daarna werd het een militair complex die geregeerd werd door een gouverneur tot 1854. Na 1854 werd het kasteel verlaten totdat het in 1983 in handen van de lokale autoriteiten kwam. Het kasteel behoort nu tot historisch erfgoed.

Cap de Formentor is het meest noordelijke puntje van het schiereiland. Hier vind u een vuurtoren met een prachtig uitzicht en de kliffen lopen er steil af in zee. De weg naar Cap de Formentor is in de jaren 60 gebouwd door de Italiaan Antonio Paretti. Deze weg staat onder andere bekend om haar schitterende uitzichten, steile hellingen en de vele kronkelende weggetjes. Aan het einde van de weg staat de vuurtoren, deze werd in 1863 geopend. 

Dag 4 (1/5): Op deze dag heb ik het klooster Santuario de Lluc bezocht en de baai Port de sa Calobra.

Lluc (Santuari de Lluc) is een klooster en bedevaartsoord in de gemeente Escorca in het noorden van het eiland Mallorca. Het ligt in een dal, 525 meter boven de zeespiegel, en is omgeven door meer dan 1.000 meter hoge bergen, waaronder de Puig de Massanella. In dit goed bewaarde klooster wonen en werken tegenwoordig nog steeds monniken.
Het klooster werd gesticht in de 13e eeuw op de plaats waar een Moorse herdersjongen een standbeeld van de Maagd “La Moreneta” (de zwarte Madonna) had ontdekt. Het beeld is in de loop der jaren met edelstenen bezet en siert nu de kapel, achter het barokke altaar van de kloosterkerk.

Lluc wordt beschouwd als de belangrijkste bedevaartsoord op Mallorca. Het is ook bekend om zijn internationaal befaamde jongenskoor “Els Blauets”. De naam van het koor is afgeleid van de blauwe soutanes die door de jongens worden gedragen. Het koor werd opgericht in 1531 en houdt regelmatig concerten.

Port de sa Calobra wordt ingeklemd door twee hoge kliffen. De stranden liggen in verschillende kloven, daarmee onderscheidt het zich van de andere stranden van Mallorca.

Dag 5 ( 2/5) stond in het teken om bezienswaardigheden te bezoeken in de hoofdstad Palma de Mallorca. Op deze dag heb ik Kathedraal La Seu, Esbaluard Museu d’art contemporani de Palma en Sa Llotja bezocht.

La Seu is een van de mooiste kerken van Spanje en stamt uit de 13de eeuw. In totaal heeft de bouw zo’n 300 jaar geduurd en in 1601 werd het laatste onderdeel, het hoofdportaal, afgerond. De kathedraal is gebouwd in een driebeukige constructie met een 19 meter breed en 44 meter hoog schip, waarvan het gewelf door 14 zuilen wordt ondersteund. Naast het hoofdportaal heeft La Seu nog twee ingangen, waarvan La Portal del Mirador de mooiste is. Dit portaal is gedecoreerd door beeldhouwwerker Guillermo Sagrera met diverse geometrische figuren en bloemmotieven. Ook zeer de moeite waard zijn de notenhouten koorbanken en het neogotische orgel.

Esbaluard Museu d’art contemporani de Palma is een kunstmuseum in Palma dat enkele van de grootste tentoonstellingen van kunstenaars uit de 20e eeuw huisvest. Kunstenaars die hier tentoongesteld worden zijn o.a. Pablo Picasso, Andy Warhol, Joan Miro en Rebecca Horn. Het museum is een grote ruimte met iets meer dan 5000 vierkante meter.

Sa Llotja werd ontworpen door Guillem Sagrera (de architect van de Portal del Mirador kathedraal) toen Mallorca in de 15e eeuw een belangrijk maritiem handelscentrum was. Omdat de handel door de eeuwen heen afnam, was Palma niet langer zo commercieel belangrijk en werd het gebouw gebruikt als opslagplaats voor goederen en geweren tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog. Tegenwoordig is Sa Llotja een cultureel centrum waar tijdelijke tentoonstellingen worden gehouden.

Dag 6 (3/5): Op deze dag heb ik Mercat de l’Olivar, Palma Aquarium, Iglesia La Porciuncula, Cala d’Or, Calo d’Es Moro en Parc Natural de Mondrago bezocht.

Mercat de l’Olivar ligt in het historische stadscentrum van Palma. Het is in 1951 in een mediterrane stijl gebouwd en bestaat uit twee loodrecht op elkaar staande hallen die in het midden samenkomen als twee armen die uitstrekken om een ​​open plein te omarmen.

Palma Aquarium is een commercieel aquarium en park in Palma. Met meer dan 55 aquaria die 5 miljoen liter zout water bevatten, biedt het Palma Aquarium bezoekers de mogelijkheid het zeeleven, alsmede de flora en fauna, in een bijna natuurlijke omgeving te bekijken. Het Palma Aquarium herbergt meer dan 700 verschillende diersoorten uit de Middellandse Zee, de Indische Oceaan, de Atlantische Oceaan en de Stille Oceaan.

Iglesia La Porciuncula is een kerk die in de volksmond bekend staat onder de bijnaam van de Kristallen Kerk. De kerk is in 1964 onder leiding van de Mallorcaanse architect Josep Ferragut gebouwd. De glas in de 39 loodramen, ontworpen door Juan Bautista Castro, weerspiegelen de principes van de natuur en de kosmos die kenmerkend zijn voor het denken van de Franciscaanse orde.

Cala d’Or is geen uitgestrekte zandstrand maar een kleine idyllische strandjes ingeklemt tussen baaien met schilderachtige rotspartijen – de zogenaamde Cala’s. Het centrum van Cala d’Or beschikt over een grote voetgangerszone. In dit autovrije gedeelte zijn de meeste terrasjes, restaurants en winkeltjes gevestigd. 

Calo des Moro ligt in de zuidoostelijke hoek van Mallorca op 6 kilometer van Santanyi.Het is een klein strand, maar de 40 meter strand is bedekt met fijnkorrelig en licht zand. Het water is glashelder met de mooiste turquoise tinten. Perfect voor een duik tussen de hoge kliffen.

Parc Natural de Mondragó Parc Natural de Mondragó is gelegen in het zuiden van Mallorca in de gemeente Santanyí. In 1992 werd dit gebied uitgeroepen tot officieel natuurpark. Het volledige park heeft een oppervlakte van maar liefst 766 hectare. Hiervan is 95 hectare momenteel bereikbaar voor het publiek. In het Mondragó park vind je namelijk drie van de mooiste stranden van Mallorca.

Dag 7 (4/5): Op deze dag ben ik naar Deià geweest en het huis van Robert Graves bezocht. Daarna ben ik door gereden om Castell de Bellver en Palacio Real de la Almundaina te bezoeken.

Het kleine kustplaatsje Deià, aan de noordwestkust van Mallorca, is een van de mooiste dorpen van het eiland. Gelegen in een ravijn aan de voet van de berg Teix, met uitzicht op de Middellandse Zee beneden, is Deià al lang een magneet voor beroemde kunstenaars, schrijvers en andere creatieve mensen. Als een van de dunst bevolkte zones van de Serra de Tramuntana, maakt Deià deel uit van een landschap dat de status Werelderfgoed heeft gekregen vanwege de manier waarop natuur, cultuur en tradities triomfantelijk samenvloeien.

La casa de Robert Graves. Dichter en schrijver Robert Graves (1895-1985) woonde van 1929 tot aan zijn dood in Deià, Mallorca. Zijn huis in Deià werd gekocht door de Fundació Robert Graves en is opgeknapt en aangepast voor bezoekers. In de zomer van 2006 ging het open voor het publiek. In 1927 publiceerde hij één van mijn favoriete boeken Lawrence and the Arabs, een commercieel succesvolle biografie van T.E. Lawrence.

Castell de Bellver is gebouwd in 1300 door koning Jacobus de tweede, hij was de koning van Mallorca. De bouw van het kasteel heeft negen jaar geduurd en er hebben vele mannen moeten werken voor de koning om het kasteel zo snel af te krijgen. Het kasteel werd gebruikt als koninklijk verblijf tot het einde van de veertiende eeuw. In 1521 tijdens de oorlog van de broederschappen die plaatsvond in Mallorca is het kasteel in handen geweest van de vijanden. Gelukkig duurde het niet lang en het kasteel was weer in de handen van de Mallorcanen. In 1717 werd het kasteel omgetoverd tot een militaire gevangenis. Na heel lang als een gevangenis gediend te hebben, is het kasteel in handen gekomen van de gemeente van Palma de Mallorca en zij hebben van het kasteel een museum gemaakt.

Palacio Real de la Almundaina is een paleis. De muren van het paleis zijn 2.000 jaar geleden gebouwd door de Romeinen. Toen de Moren Mallorca hadden veroverd, werd er een grote tuin gebouwd binnenin het paleis waar de inwoners van Palma de Mallorca konden schuilen wanneer er gevaar dreigde. Koning Jaime II heeft de laatste hand gelegd aan het paleis, hij heeft de vier torens erbij gebouwd en een koninklijke kapel. Jaime II maakte van het paleis een zomerresidentie en tot op heden wordt het paleis nog steeds gebruikt door de Spaanse koninklijke familie.

De toren waar nu de nationale vlag van Spanje hangt, heeft gediend als gevangenis waar gevangenen van de koning vastgehouden werden. In 1600 werd deze toren ook gebruikt als wachttoren, want je hebt vanuit deze toren een goed uitzicht. Ook werd er vanuit de toren contact gehouden met alle andere wachttorens in Palma.

De openbare tuin van het paleis was vroeger de tuin van de koning. In de tuin groeiden fruitplanten, groenten en er werden druiven geoogst. Ook werden er dieren gehouden. Vroeger liep er om het paleis een rivier die wel eens overstroomde als het water te hoog kwam te staan. Door de overstromingen konden sommige vijanden van Spanje zo het paleis veroveren. In 1500 hebben de Mallorcanen de koers van de rivier veranderd.

In één van de torens zit een bel, tot op heden wordt deze bel nog steeds gebruikt om aan te geven dat het de wissel van de wacht is. Tegenwoordig is het paleis opengesteld voor bezoekers.

Dag 8 (5/5) stond in het teken van de terugreis naar Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2019 Powered by WordPress - Theme by Dessign Themes