Herdenking Decembermoorden 2023

Op vrijdag 8 december 2023 kwamen nabestaanden en belangstellenden samen in de Amstelkerk te Amsterdam om de 42ste herdenking van de Decembermoorden te markeren, een tragische gebeurtenis in de geschiedenis van Suriname.

Het thema van de herdenking, “Eindelijk gerechtigheid?”, weerspiegelde de onzekerheid en voortdurende zoektocht naar gerechtigheid voor de slachtoffers en hun families.  Tijdens de bijeenkomst benadrukte Romeo Hoost, directe nabestaande en voorzitter van het Comité Herdenking Slachtoffers Suriname, de blijvende vragen rondom de arrestatie en veroordeling van de daders en de mogelijkheid van gratieverlening.

De Decembermoorden, genoemd naar de noodlottige nacht van 7 op 8 december 1982, zijn een donkere bladzijde in de Surinaamse geschiedenis. Vijftien vooraanstaande Surinamers, waaronder journalisten, intellectuelen, advocaten, een vakbondsvoorzitter en militairen, werden gewelddadig gearresteerd door het leger. Deze individuen waren uitgesproken critici van het militaire regime onder leiding van Desi Bouterse, die twee jaar eerder via een staatsgreep aan de macht was gekomen.

De gevangenen werden zonder eerlijk proces geëxecuteerd in Fort Zeelandia, destijds het hoofdkwartier van het leger. Onderzoek heeft uitgewezen dat de slachtoffers gemarteld en met voorbedachten rade vermoord zijn, wat indruist tegen de beweringen van Bouterse dat de slachtoffers omkwamen tijdens een poging tot tegencoup.

De herdenking in Amsterdam diende niet alleen om de slachtoffers te gedenken, maar ook om aandacht te vragen voor de noodzaak van een rechtvaardige afhandeling van deze zaken. Het blijft van cruciaal belang dat de waarheid aan het licht komt en dat gerechtigheid geschiedt voor de nabestaanden van deze onherstelbare tragedie. Als de kalender de pagina omslaat naar een nieuw jaar, blijft de hoop op gerechtigheid een cruciale steunpilaar voor de nabestaanden.

Het Comité Herdenking Slachtoffers Suriname en de betrokken gemeenschap verdienen dank voor hun streven naar een toekomst waar gerechtigheid en waarachtigheid de boventoon voeren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2019 Powered by WordPress - Theme by Dessign Themes