Een nieuw tijdperk voor Suriname

Op de informatieve en drukbezochte bijeenkomst van 15 november jl., georganiseerd door de Ambassade van Suriname in Nederland, werd de focus gelegd op de recente en significante olievondsten voor de kust van Suriname. Deze recente ontdekkingen door oliemaatschappijen, na een investering van 600 miljoen dollar, luiden een nieuw economisch tijdperk in voor het land.

Dit heeft niet alleen de interesse gewekt van een breed Surinaams publiek, waaronder studenten en professionals, maar het benadrukt ook de gedeelde inzet voor nationale vooruitgang. Belangrijke thema’s zoals contractuele milieuafspraken en de versterkte samenwerking met Guyana werden besproken, waarbij beide landen streven naar een solide regionale energiestrategie. De avond benadrukte tevens de essentiële rol van geavanceerde technologieën, gespecialiseerde kennis en gekwalificeerd personeel voor een verantwoordelijke en duurzame exploitatie van deze hulpbronnen, met als doel de economische groei te bevorderen en lokale participatie te maximaliseren.

Een voorbeeld hiervan is de start van de ‘Olie & Gas Kopprogramma’ aan het Natuur Technisch Instituut Suriname (NATIN) op 28 oktober 2022. Deze gespecialiseerde opleiding, die dertig studenten verwelkomt voor een intensief programma van anderhalf jaar, symboliseert de inzet van Suriname om te investeren in zijn menselijk kapitaal. Het programma is het resultaat van een samenwerking tussen Staatsolie, het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (OW&C), NATIN, lokale ondernemingen en internationale spelers in de oliesector. Dit initiatief is een tastbaar bewijs van de toewijding aan het versterken van Suriname’s positie in de energiemarkt en het benutten van zijn natuurlijke en menselijke rijkdommen.

De avond werd afgesloten met een krachtige en inspirerende oproep aan de Surinaamse diaspora. De titel van de presentatie, “Suriname Unite, as Everybody is Coming Home” onderstreepte deze oproep. Het benadrukte de essentiële rol van de Surinaamse gemeenschap wereldwijd in de ontwikkeling van de Surinaamse olie-industrie en de bredere economie. Deze oproep tot eenheid en samenwerking weerspiegelt de ambitie en het optimisme dat Suriname koestert voor de toekomst, en nodigt Surinamers overal ter wereld uit om deel te nemen aan deze veelbelovende nieuwe fase in de geschiedenis van het land.

Alle foto’s zijn genomen door Ranjan Akloe en zijn met toestemming gebruikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2019 Powered by WordPress - Theme by Dessign Themes