Dom. Republiek 2009 & 2010

Enkele hoogtepunten van mijn vakantie in Dominicaanse Republiek (Punta Cana):
1) Higüey – Nuestra Señora de la Altagracia.
2) Isla Saona
3) La calle las damas
4) Zona colonial
5) La Basilica Cathedral of Santa María la Menor
6) Museo Alcazar de Colon
7) Faro a Colón
8) Nationale Pantheon
9) Het Nationaal Paleis van de Dominicaanse Republiek
10) Boca Chica

1) Hieronder een aantal foto’s van het hotel waar ik verbleef in Punta Cana: Het was een fantastisch hotel direct gelegen aan het strand van Punta Cana. Dit hotel biedt een hoge kwaliteit en het meest complete all inclusive aanbod van heel Punta Cana voor een ongekend scherpe prijs.

2) Higüey – Nuestra Señora de la Altagracia. Dit is de basiliek voor de Maagd van Altagracia, een zeer opmerkelijk, volgens velen lelijk, gebouw, het centrum van de pelgrims naar deze stad. De kathedraal in de jaren vijftig van de vorige eeuw gebouwd. Zeer opvallend is de metershoge betonnen boog, die in feite de plaats inneemt van de toren. De Franse architecten hebben André Jacques Dunoyer de Segonzac en Pierre Dupré hebben de torenspits vormgegeven als een stel biddende handen. Het klokkenspel van deze kerk is het grootste van de Nieuwe Wereld.

3) Punta Cana is een gebied in La Altagracia, een zuidoostelijke provincie van de Dominicaanse Republiek. Je vindt hier onder meer de bijna 50 kilometer lange Playa Bavaro, waar ook de Playa de Arena toe behoort. Hoewel deze stranden prachtig zijn, is er vanwege het massatoerisme weinig bounty-achtigs aan. Het mooiste van Punta Cana is het eiland Saona. Isla Saona is een nationaal park, ten zuidoosten van Hispaniola. Isla Saona heeft een oppervlakte van 110 km² en is daarmee het grootste kusteiland van de Dominicaanse Republiek. Het is een tropisch eiland dat op alle vlakken perfect is en niet voor niets bekend is van de televisiereclame van Bounty (paradijs op aarde). Isla Saona is een beschermd natuurreservaat en een populaire bestemming voor toeristen die de Dominicaanse Republiek bezoeken. Het eiland staat bekend om haar wonderschone stranden en natuur.

4) Santo Domingo is de hoofdstad van de Dominicaanse Republiek en tevens de oudste Europese nederzetting in Amerika. Het is een stad met een rijke geschiedenis, prachtige architectuur en levendige cultuur. Hier zijn enkele hoogtepunten die je kunt bezoeken tijdens een reis naar Santo Domingo:

4a) De Calle Las Damas is de oudste en mooiste straat van heel de stad. De straat komt uit op het Plaza de España, aan dit plein ligt het paleis dat Colombus liet bouwen als zijn familieverblijf. Dit was de eerste straat van Santo Domingo én de Nieuwe Wereld. De naam dankt de straat aan de koloniale periode toen de dames van betere stand er paradeerden. De straat leidt naar verschillende prominente gebouwen waaronder Museo de las Casas Reales, het Panteón Nacional en Fortaleza Ozama.

4b) Zona Colonial: Ook bekend als de Koloniale Zone, is dit het historische hart van Santo Domingo. Het is door UNESCO uitgeroepen tot Werelderfgoed vanwege de vele goed bewaard gebleven koloniale gebouwen. Hier kun je een wandeling maken door geplaveide straatjes, oude kerken en historische pleinen verkennen, zoals Parque Colón (Columbus Park). Een van de opvallende kenmerken van Columbus Park is het standbeeld van Christoffel Columbus dat in het midden staat. Het standbeeld toont Columbus, gehuld in een koninklijk gewaad, met zijn hand die wijst naar de zee. Het beeld benadrukt zijn rol als ontdekkingsreiziger en zijn aankomst in Amerika.

4c) De Basilica Cathedral of Santa María la Menor, ook bekend als de Catedral Primada de América, is een belangrijk religieus monument en architectonisch meesterwerk in Santo Domingo. De bouw van de kathedraal begon in 1514 en werd voltooid in 1540, waardoor het de oudste kathedraal is op het Amerikaanse continent. Het werd oorspronkelijk gebouwd als een rooms-katholieke kerk en heeft sindsdien vele restauraties en uitbreidingen ondergaan.

Een van de opmerkelijke kenmerken van de kathedraal is het graf van Christopher Columbus. Hoewel zijn stoffelijke resten oorspronkelijk in Spanje werden begraven, werden ze later overgebracht naar de kathedraal in Santo Domingo. Zijn graftombe bevindt zich in een zijbeuk van de kathedraal en is versierd met een prachtig monument.

De kathedraal heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van het christendom en de kolonisatie van de Amerika’s. Het diende als de zetel van het aartsbisdom Santo Domingo en was een belangrijk centrum van religie en macht in de regio.

4d) Alcazar de Colón is het voormalige huis van de zoon van Christoffel Columbus. Het is nu een museum dat de koloniale geschiedenis van de regio toont, inclusief meubels, kunstwerken en voorwerpen uit die tijd.

4e) Faro a Colón: Dit imposante monument is een eerbetoon aan de ontdekkingsreiziger Christoffel Columbus. Het is een gigantische vuurtoren die zichtbaar is vanuit grote delen van de stad en fungeert als een mausoleum waarin het lichaam van Columbus zou zijn bijgezet.

4f) Het Nationale Pantheon (Panteón Nacional) is een historisch gebouw en nationaal symbool van de Dominicaanse Republiek. Het bevindt zich in de hoofdstad Santo Domingo, op het Parque Independencia. Het Pantheon werd oorspronkelijk gebouwd als een kerk gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van de Almachtige Bescherming en was onderdeel van het Jezuïetencollege. De constructie van het Pantheon begon in 1714 en duurde tot 1746. Het ontwerp van het gebouw wordt toegeschreven aan de Spaanse architect Geronimo Quezada y Garçon. Het gebouw weerspiegelt de barokke architecturale stijl, die kenmerkend was voor die periode.

Het Pantheon diende aanvankelijk als kerk voor de Jezuïeten en bood onderdak aan verschillende religieuze orden. Na de verbanning van de Jezuïeten uit de Dominicaanse Republiek in 1767 verloor het Pantheon zijn religieuze functie en werd het gebruikt voor verschillende andere doeleinden, waaronder militaire en administratieve functies.

In 1956 werd het gebouw officieel aangewezen als het Nationale Pantheon van de Dominicaanse Republiek. Het werd gerestaureerd en omgevormd tot een mausoleum ter ere van de meest geëerde burgers van het land. Het Pantheon dient nu als de laatste rustplaats van belangrijke figuren uit de Dominicaanse geschiedenis, waaronder nationale helden, politieke leiders, schrijvers, kunstenaars en militairen.

4g) Het Nationaal Paleis van de Dominicaanse Republiek, bekend als het Palacio Nacional in het Spaans, is de officiële residentie en kantoor van de president van de Dominicaanse Republiek. Gelegen in Santo Domingo, de hoofdstad van het land, is het Nationaal Paleis een belangrijk symbool van politieke macht en regering in het land.

De bouw van het Nationaal Paleis begon in 1944 onder leiding van de Dominicaanse president Rafael Trujillo. Het gebouw werd ontworpen door de Dominicaanse architect Rafael Núñez, en de bouw ervan werd voltooid in 1947. De architecturale stijl van het Nationaal Paleis is neoclassicistisch, met invloeden uit Spaanse en Europese architecturale tradities.

5) Boca Chica is een kleine badplaats vlak bij het vliegveld (8km) van Santo Domingo. Het is erg populair bij de lokale bevolking, aangezien in Boca Chica het dichtstbijzijnde strand voor de inwoners van de hoofdstad ligt. Buitenlandse toeristen komen al een aantal decennia in het dorp. Vroeger in een van de twee grote hotels (Don Juan beach resort en Boca Chica beach resort), in 1993 opende ook het hotel Hamaca de deuren weer en werd meteen het toonaangevende resort in Boca Chica. Door de ontwikkeling van andere gebieden in de Dominicaanse Republiek, zoals Playa Dorada (bij Puerto Plata) in het noorden en Playa Bavaro (bij Punta Cana) in het oosten, verloor Boca Chica vele gasten vanaf midden jaren negentig. De belangrijkste attractie is het strand en het ondiepe water. Een paar honderd meter voor de kust ligt een rif dat de golven breekt. Daardoor wordt het eerste gedeelte van de zee ook wel het grootste natuurlijke zwembad ter wereld genoemd. Het is er ondiep en er is geen stroming. Voor de kust liggen een aantal kleine eilandjes, waarvan La Coleta het bekendste is.

6) De Mega Truck Safari in Punta Cana is een populaire excursie die bezoekers de kans biedt om het platteland van de Dominicaanse Republiek te verkennen en kennis te maken met de lokale cultuur. Tijdens de tour maak je gebruik van een speciale truck die geschikt is voor off-road avonturen.

Hier is een overzicht van de verschillende activiteiten die doorgaans worden aangeboden:

6a) Suikerriet plantage: Je bezoekt een suikerriet plantage waar je kunt leren over de productie van suiker en de geschiedenis van suikerriet in de Dominicaanse Republiek. Vaak kun je zien hoe suikerriet wordt geoogst en verwerkt.

6b) Sigaren maken demonstratie: Je kunt getuige zijn van een demonstratie van het handmatig maken van sigaren, een ambachtelijke traditie die diep geworteld is in de Dominicaanse cultuur. Een lokale expert zal het proces uitleggen en laten zien hoe sigaren worden gerold.

6c) Basisschoolbezoek: Tijdens de tour kun je een basisschool bezoeken en een glimp opvangen van het onderwijssysteem in de Dominicaanse Republiek. Dit biedt de mogelijkheid om meer te leren over het lokale onderwijs.

6d) Cacao productie: Je krijgt de kans om meer te leren over de productie van cacao, een belangrijk gewas in de Dominicaanse Republiek. Dit omvat mogelijk een bezoek aan een cacaoplantage, waar je kunt zien hoe cacaovruchten worden geteeld, geoogst en verwerkt tot cacaobonen.

6e) Bezoek aan een lokaal huisje: Je kunt een lokaal huisje bezoeken en kennismaken met de levensstijl en tradities van de lokale bewoners. Dit biedt een unieke kans om meer te leren over de Dominicaanse cultuur en het dagelijks leven van de mensen die daar wonen.

6f) Dierentuin: In sommige tours wordt een bezoek aan een kleine dierentuin opgenomen. Hier kun je verschillende inheemse dieren van de Dominicaanse Republiek zien en meer te weten komen over de lokale fauna.

6g) Paardrijden op het strand: Een hoogtepunt van de tour kan paardrijden op het strand zijn, waar je kunt genieten van een ontspannende rit langs de kustlijn van Punta Cana. Dit biedt een prachtig uitzicht op de oceaan en de mogelijkheid om de prachtige stranden te ervaren.

6h) Na alle avontuurlijke activiteiten en bezienswaardigheden tijdens de Mega Truck Safari, is er vaak een moment voorzien om even te ontspannen en tot rust te komen. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je de gelegenheid krijgt om te genieten van een pauze aan een strandlocatie.

7) In Punta Cana kun je genieten van snorkelen op het Punta Cana Reef, een rif dat langs de kustlijn van Punta Cana loopt. Dit rif biedt een verscheidenheid aan zeeleven, zoals kleurrijke koralen, tropische vissen en mogelijk zelfs zeeschildpadden. Snorkeltochten worden georganiseerd naar dit rif, waardoor je de kans krijgt om de onderwaterwereld te verkennen.

8) Parasailing in Punta Cana is een populaire activiteit voor avontuurlijke reizigers die willen genieten van een adembenemend uitzicht op de kustlijn en het turquoise water van de Caribische Zee. Het is een spannende ervaring waarbij je aan een parachute hangt, die wordt voortgetrokken door een motorboot.

Tijdens het parasailen zweef je hoog boven het wateroppervlak en kun je genieten van een panoramisch uitzicht op de omgeving. Je wordt vastgemaakt aan een harnas en geleidelijk omhoog getrokken terwijl de boot vaart. Het gevoel van gewichtloosheid en de sensatie van vliegen geven een onvergetelijke ervaring.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2019 Powered by WordPress - Theme by Dessign Themes