Cuba 2011

Enkele hoogtepunten van mijn vakantie in Cuba. Een bezoek aan:
1) Havana (nieuw en oud)
3) Santa Clara
4) Cienfuegos
5) Trinidad

1) Hieronder een aantal foto’s van het hotel waar ik verbleef. Royalton Hicacos Resort & Spa is een luxe vijfsterrenhotel met een rustige ligging aan het strand van Taino. Het hotel is alleen toegankelijk voor volwassenen, minimum leeftijd is 18 jaar, en staat bekend om de goede service. Het centrum van Varadero ligt op circa vijftien kilometer en de luchthaven op 32 kilometer.

2) Informatie bijeenkomst: Xanadú Mansion (Club House of the Varadero Golf Club). De bouw van de Xanadú Mansion, ook bekend als het Dupont House, begon in 1927 en werd voltooid in 1930. Het werd oorspronkelijk gebouwd als de privéwoning van Irénée du Pont, een rijke Amerikaanse industrieel en erfgenaam van de du Pont-familie. De mansion is gelegen op een klif met een spectaculair uitzicht op de oceaan, en het werd ontworpen in een koloniale stijl met Amerikaanse invloeden.

Na de Cubaanse revolutie in 1959, werd de Xanadú Mansion genationaliseerd en omgevormd tot een luxe hotel. Het werd een populaire bestemming voor beroemdheden en hoogwaardigheidsbekleders die het eiland bezochten. In 2011 sloot het hotel echter zijn deuren vanwege renovaties en sindsdien is het niet meer als hotel in gebruik geweest. Hoewel het niet meer als hotel in bedrijf is, blijft de Xanadú Mansion een belangrijke toeristische attractie en een symbool van de rijke geschiedenis van Varadero. Bezoekers kunnen nog steeds de prachtige architectuur bewonderen en genieten van het panoramische uitzicht op de oceaan vanaf de klif waarop het gebouw zich bevindt.

Naast de historische betekenis van het herenhuis zelf, staat Xanadú Mansion ook bekend om zijn nabijheid tot de Varadero Golf Club, een van de oudste golfbanen in Cuba. Het herenhuis wordt vaak geassocieerd met golfen, en de golfbaan ligt in de weelderige omgeving van de mansion.

3) Onderweg naar Havana hadden we de gelegenheid om een interessante demonstratie bij te wonen over het maken van Cubaanse sigaren. We werden hartelijk verwelkomd door vakmensen die ons het ambachtelijke proces van het rollen van de sigaren lieten zien. Na de demonstratie mochten we enkele van de beste Cubaanse sigaren proeven. Het was een unieke en leerzame ervaring die de reis naar Havana extra bijzonder maakte.

4) Havana (of Habaneros) is de hoofdstad van Cuba. Havanna is op 25 juni 1514 gesticht in opdracht van de Spanjaard Diego Velazquez de Cuellar. Havana ligt aan de noordkant van het eiland aan een baai. De hedendaagse Havana kan voornamelijk worden beschreven als drie steden in één, namelijk Oud Havana, Vedado en de buitenwijken.

Het historische centrum Oud Havana, met zijn smalle straatjes en overhangende balkons, is het traditionele deel van Havana. Old Havana werd in 1982 uitgeroepen tot UNESCO World Heritage Site. In het noorden en westen van Oud Havana ligt het nieuwere Vedado die uitgegroeid is tot het centrum van commerciële activiteiten en het nachtleven. Centro Habana is vooral een winkelgebied dat ligt tussen Vedado en Oud Havana.

Hier zijn enkele bezienswaardigheden en plekken die je kunt bezoeken in Havana:

4a) Oude Havana (Habana Vieja): Oude Havana is het historische hart van de stad en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Hier kun je door smalle geplaveide straatjes wandelen, prachtige koloniale architectuur bewonderen, en historische pleinen verkennen.

4b) Malecón: De Malecón is een iconische boulevard langs de kust van Havana. Het is een populaire ontmoetingsplaats voor de lokale bevolking en biedt een prachtig uitzicht op de zee en de stad. ’s Avonds is het een geweldige plek om te genieten van de zonsondergang en de levendige sfeer van Havana.

4c) El Capitolio: Dit indrukwekkende gebouw is geïnspireerd op het Capitool in Washington D.C. en diende als het parlement van Cuba tot de revolutie. Tegenwoordig herbergt het het Nationaal Kunstmuseum en biedt het een fascinerend kijkje in de geschiedenis en cultuur van het land.

4d) Castillo de los Tres Reyes del Morro: Dit oude fort, gelegen aan de ingang van de haven van Havana, dateert uit de 16e eeuw en biedt een prachtig uitzicht op de stad en de baai.

4e) Plaza de la Revolución: Dit is een van de meest symbolische pleinen van Havana en het epicentrum van politieke bijeenkomsten en evenementen. Het is omringd door indrukwekkende gebouwen en bevat monumenten ter ere van nationale helden.

4f) Museum van de Revolutie: In het oude presidentiële paleis is tegenwoordig het Museo de la Revolución ondergebracht. Dit museum biedt een uitgebreid overzicht van de Cubaanse revolutie en de geschiedenis van het land. Het bevat tentoonstellingen met memorabilia, foto’s en artefacten die verband houden met de revolutie en de periode daarna.

4g) Plaza de San Francisco: Dit plein is beroemd om de Iglesia y Convento de San Francisco, een prachtige kerk en klooster. Het is een geweldige plek om te ontspannen en te genieten van de omgeving.

4h) De kunstwijk: Ontdek de bruisende kunstscène van Havana door galeries en kunststudio’s in de wijk Vedado te verkennen. Hier vind je een eclectische mix van hedendaagse kunst en traditionele ambachten.

5i) Het Gran Teatro werd geopend in 1838 onder de naam “Gran Teatro Tacón” en heeft door de jaren heen verschillende renovaties en restauraties ondergaan. Het heeft een rijke geschiedenis als locatie voor opera, ballet, theater en andere culturele evenementen.

5j) De zilvervloot van 1628 was in de 16e en 17e eeuw een jaarlijks konvooi van schepen, waarin kostbaarheden van de Spaanse koloniën in Amerika werden verscheept naar Spanje. In Nederland is de zilvervloot vooral bekend van de verovering ervan door Piet Hein in 1628.In 1627 pleegde Piet Hein twee kleinere kaperijen in Allerheiligenbaai, in september 1628 veroverde hij de zilvervloot in de Slag in de Baai van Matanzas (eiland Cuba). De verovering van de zilvervloot was niet alleen een financiële, maar vooral ook een morele overwinning van de Republiek.

5k) Het Maximo Gomez Monument, ook bekend als het Monumento a Maximo Gomez, is een bekend monument gelegen in de hoofdstad van de Dominicaanse Republiek. Het monument eert de prominente militaire leider Maximo Gomez, die een belangrijke rol speelde in de strijd voor de onafhankelijkheid van Cuba.

Maximo Gomez was een generaal en een revolutionair die bekend stond als “El Generalisimo” en die een leidende rol speelde in de Cubaanse onafhankelijkheidsoorlogen tegen de Spaanse overheersing in de 19e eeuw. Hij werd geboren op 18 november 1836 in de Dominicaanse Republiek, die destijds deel uitmaakte van het Spaanse koloniale rijk, maar bracht het grootste deel van zijn leven door in Cuba.

5l) Het Barrio Chino, of de Chinese wijk, van Havana is een historische en cultureel significante wijk in de Cubaanse hoofdstad. Het staat bekend om zijn Chinese gemeenschap en de rijke geschiedenis die teruggaat tot de 19e eeuw. De Chinese aanwezigheid in Cuba heeft bijgedragen aan de diversiteit en het culturele erfgoed van het land.

De Chinese migratie naar Cuba begon in de vroege 19e eeuw, toen veel arbeiders uit China werden aangeworven om te werken op de suikerrietplantages na de afschaffing van de slavernij. Na de voltooiing van hun contracten besloten sommige Chinese arbeiders in Cuba te blijven en zich in Havana te vestigen. Na verloop van tijd groeide de Chinese gemeenschap gestaag en begon ze haar stempel te drukken op de wijk.

5m) Het José Martí Memorial is een monument ter ere van José Martí, een nationale held en een belangrijke figuur in de geschiedenis van Cuba. Het monument bevindt zich in het Plaza de la Revolución (Plein van de Revolutie) in Havana, Cuba, en is een van de meest prominente en symbolische bezienswaardigheden van de stad.

Het monument is ontworpen door de Cubaanse architect Enrique Luis Varela en werd voltooid in 1958, kort voor de triomf van de Cubaanse revolutie. Het bestaat uit een 109-meter hoge obelisk, omringd door prachtige tuinen en verschillende galerijen.

Aan de voet van het monument bevindt zich een groot beeld van José Martí te paard, gekleed in zijn typische kleding. Martí was een belangrijke schrijver, dichter, filosoof en politiek denker, die zich inzette voor de onafhankelijkheid en vrijheid van Cuba tegen de Spaanse overheersing.

5n) “San José Markt” (Mercado de San José) bevindt zich aan de boulevard Malecón en is een van de grootste en meest populaire markten in Havana. Het is een kleurrijke en levendige plek waar je een breed scala aan souvenirs, ambachtelijke producten, schilderijen, handgemaakte sieraden en andere lokale kunstnijverheid kunt vinden. Het is een geweldige plek om unieke geschenken en aandenkens te vinden om mee naar huis te nemen en een echte smaak van de Cubaanse cultuur te ervaren. De markt trekt zowel toeristen als lokale bewoners aan en staat bekend om zijn levendige sfeer en diverse aanbod.

5o) El Caballero de París” was de bijnaam van José María López Lledín, een opvallende figuur in het Havana van de jaren 50 en 60. Als zwerver gekleed in vodden, met een lange baard en een zelfgemaakte ridderhelm, werd hij geliefd en gerespecteerd door de lokale bevolking. Zijn filosofische uitspraken en vrijgeestige levensstijl maakten hem een symbool van vrijheid en individualiteit. Na zijn dood in 1985 bleef hij een legendarische figuur in de geschiedenis van Havana en een inspiratie voor kunstenaars en schrijvers.

5p) La Zanja Real is het eerste aquaduct gebouwd in Cuba aan het einde van de 16e eeuw. de bouw is begonnen in 1566 en werd voltooid in 1574. Dit kanaal van meer dan 11 km lang verzekerd watertoevoer naar Havana voor bijna twee en een halve eeuw (1592-1835). Het was operationeel vanaf 1592-1835, tot Fernando VII aquaduct werd gebouwd. Echter, de Zanja bleef water leveren in de twintigste eeuw aan een aantal wijken van Havana.

5q) Plaza Vieja is een plein in Oud Havana, Cuba. Het plein en de omgeving zijn ook een van de zeven consejos populares (afdelingen) van de gemeente Oud Havana. Het heeft een residentiële bevolking van 17.426 inwoners. Het plein heette oorspronkelijk Plaza Nueva (Nieuwe Plein). Plaza Vieja was de plein waar executies, optochten, stierengevechten en feesten werden gehouden- de rijkste burgers van Havana die vanuit hun balkons konden kijken, waren hier getuige van. De stedenbouwkundige complex van Plaza Vieja wordt vertegenwoordigd door waardevolle koloniale gebouwen van o.a. de vroege twintigste eeuw.

5r) De Escuela Primaria Angela Landa is een basisschool in Havana. Het is genoemd naar Angela Landa, een voormalige Cubaanse lerares en pedagoog. Deze school is een van de vele basisscholen in Havana en is gewijd aan het bieden van basisonderwijs aan kinderen in de buurt waar het zich bevindt.

Net als andere basisscholen in Cuba, volgt de Escuela Primaria Angela Landa het Cubaanse onderwijssysteem, dat bekend staat om zijn nadruk op gratis, verplicht en toegankelijk onderwijs voor alle kinderen in het land. Het curriculum is gericht op het aanbieden van een uitgebreid en holistisch onderwijs, inclusief academische vakken, kunst en cultuur, lichamelijke opvoeding en sociale ontwikkeling.

5s) In het Museo del Chocolate kunnen bezoekers meer te weten komen over het proces van cacaoproductie, van het oogsten van de cacaobonen tot het maken van chocoladeproducten. Je kunt de verschillende stappen van het chocoladeproces zien, inclusief het branden en malen van de cacaobonen en het maken van chocoladepasta. Bezoekers hebben de mogelijkheid om verschillende soorten chocolade te proberen, van puur tot melkchocolade en met verschillende smaakvariaties.

5t) Een van de drukste straten in Oud Havana, de tweede na Obispo. Mercaderes loopt noord-zuid parallel aan en twee blokken in het binnenland van de Avenida del Puerto, waarbij de Plaza de la Catedral met Plaza Vieja wordt gekoppeld. Deze autovrije straat dankt zijn naam (letterlijk ‘Merchants’ Street’) aan de vele winkels waarmee deze straat ooit gevuld was. De straat is volledig gerestaureerd sinds de vroege jaren 1980 en vandaag de dag is deze straat vrijwel vol met boutique winkels, hotels, musea en andere bezienswaardigheden, waaronder Havana’s eerste café, Taberna, die er nog steeds bestaat en is vandaag de dag een levendige bar-restaurant gewijd aan de zanger en bandleider Beny Moré.

5u)Het Museo Armería 9 de Abril is een wapenmuseum gelegen in Havana, Cuba. Het museum toont een uitgebreide collectie vuurwapens en steekwapens die dateren uit de 18e tot de 20e eeuw. Het is vernoemd naar 9 april, de datum waarop de overwinning van de Cubaanse troepen in de Slag om Cárdenas in 1961 wordt herdacht.

5v) Het Palacio de los Capitanes Generales is een monumentaal gebouw in Havana, gelegen aan de Plaza de Armas. Het was oorspronkelijk de residentie van de kapitein-generaal tijdens het Spaanse koloniale tijdperk. Nu is het omgebouwd tot het “Museo de la Ciudad” en herbergt het kunst en historische voorwerpen die de geschiedenis van Havana en Cuba weerspiegelen. Het is een belangrijk historisch monument en een populaire bezienswaardigheid in Oud Havana.

5w) De Plaza de Armas is een van de oudste en belangrijkste pleinen in Havana, Cuba. Het heeft een rijke geschiedenis als militair en administratief centrum. Nu is het een levendige plek om te ontspannen, omringd door koloniale gebouwen, boekwinkels en cafés. Het plein biedt een charmante ervaring van Havana’s erfgoed.

5x) Marmeren standbeeld van Carlos Manuel de Céspedes. Plaza de Armas (“Plein van de wapenen”) is de naam die in veel Latijns-Amerikaanse steden aan het centrale plein wordt gegeven. De pleinen worden ook vaak aangeduid als Plaza Mayor (“Hoofdplein”), hoewel in sommige steden er zowel een Plaza de Armas als een Plaza Mayor aanwezig is. Veel van de door conquistadores veroverde steden werden ontworpen in een standaard blokkenpatroon, geïnspireerd door de vorm van de Romeinse legerkampen. Een van de blokken in het centrum werd niet bebouwd en vormde het Plaza de Armas. Het Plaza de Armas wordt vaak omzoomd door regeringsgebouwen, kerken en andere gebouwen van culturele of politieke betekenis. Het plein ontleent zijn naam aan de functie die het had als toevluchtsoord bij een aanval op de stad; vanaf het plein werden wapens onder de verdedigers verspreid.

5y) Castillo de la Real Fuerza is in eerste instantie gebouwd tussen 1558 en 1577. Het wordt beschouwd als het oudste fort in dit deel van de wereld. Het werd destijds gebouwd om de stad tegen piraten te beschermen, maar opmerkelijk genoeg lag het fort te veel landinwaarts om de piraten tegen te houden. Koning Felipe II van Spanje, die toen hier de scepter zwaaide, gaf al in 1582 de opdracht het te vernietigen. Hij liet meteen een nieuw fort bouwen, dat ontworpen werd door Bartolomé Sánchez. Ditmaal was de bouw wel succesvol, al kleeft er slavenbloed aan. De Spanjaarden gebruikten honderden slaven uit Afrika voor de bouw, die onder erbarmelijke omstandigheden leefden. Nadat de dreiging van de piraten was verdwenen deed het gebouw de eeuwen erna vooral dienst als woning voor Spaanse gouverneurs en militaire bevelhebbers. Een van de kenmerken van het fort e is de uitkijktoren, de Giraldilla. Deze kopie van de Giralda in Sevilla werd in de 18de eeuw gebouwd. In het fort zit tegenwoordig het Artistic Ceramic Museum.

5z) De Catedral de San Cristóbal, ook wel bekend als de Kathedraal van Havana, is een prachtige katholieke kathedraal gelegen in het hart van Oud Havana. Het is een van de meest opvallende religieuze gebouwen in de stad.

De kathedraal werd oorspronkelijk gebouwd in de 18e eeuw en staat bekend om zijn imposante barokke en neoklassieke architectuur. Het exterieur van de kathedraal heeft een opvallende gevel met elegante torens en een indrukwekkend centraal portaal.

Binnen in de Catedral de San Cristóbal is het interieur al even indrukwekkend. Het heeft een prachtig gewelfd plafond, fraaie houtsnijwerken en prachtige altaren die getuigen van het vakmanschap uit die tijd.

De kathedraal is toegewijd aan San Cristóbal (Sint Christoffel), de beschermheilige van reizigers, wat passend is gezien de historische betekenis van Havana als een belangrijke havenstad.

6) La Finca Vigia was het huis van de beroemde Amerikaanse schrijver Ernest Hemingway en is gelegen in San Francisco de Paula, een voorstad van Havana, Cuba.

La Finca Vigia, wat “Kijkboerderij” betekent in het Spaans, was het huis waar Hemingway woonde van 1939 tot 1960. Het was een geliefde residentie voor de schrijver en de plaats waar hij enkele van zijn meest bekende werken heeft geschreven, waaronder “For Whom the Bell Tolls” en “The Old Man and the Sea”, dat hem de Nobelprijs voor Literatuur opleverde.

Het huis is bewaard gebleven in vrijwel dezelfde staat als toen Hemingway er woonde en geeft een fascinerend inzicht in het leven van de auteur. Bezoekers kunnen door de kamers van het huis dwalen, de persoonlijke bezittingen van Hemingway zien en zelfs zijn schrijfkamer bewonderen, waar de schrijver zijn meesterwerken tot stand bracht.

7) De Tropicana-show in Havana is een van de meest beroemde cabaretshows ter wereld. Het is een spektakelrijke voorstelling die al sinds de jaren 1930 wordt opgevoerd in de Tropicana Nightclub, gelegen in de buitenwijk Marianao van Havana, Cuba. De show combineert verschillende elementen van Cubaanse muziek, dans en cultuur, waaronder salsa, rumba, mambo en andere Latijns-Amerikaanse dansstijlen. De uitvoeringen zijn vaak opwindend en vol energie, en de getalenteerde artiesten zorgen voor een onvergetelijke avond vol entertainment.

8) In 2009 werd de beroemde openluchtambachtelijke markt in de buurt van de Plaza de la Catedral in Oud Havana verplaatst naar de voormalige Almacenes de San José aan de haven van Havana. Dit historische warenhuis, gebouwd in 1885, is nu het Centro Cultural Antiguos Almacenes San José. Na een zorgvuldige restauratie van bijna drie jaar, dient het nu als cultureel centrum met tentoonstellingen, theatervoorstellingen en recreatieve activiteiten voor kinderen. Het blijft echter bekend om de verkoop van handwerk en ambachten, waaronder een van de belangrijkste activiteiten van het centrum.

9) Het Che Guevara Mausoleum, ook bekend als het Mausoleum van Che Guevara of het Mausoleo del Che, is een belangrijke gedenkplaats gewijd aan de Argentijnse revolutionaire leider Ernesto “Che” Guevara. Het mausoleum is gelegen in Santa Clara, een stad in het centrale deel van Cuba, en is een van de meest bezochte plaatsen voor toeristen en aanhangers van Che Guevara.

Che Guevara was een belangrijke figuur in de Cubaanse revolutie en speelde een cruciale rol bij het omverwerpen van het regime van dictator Fulgencio Batista in 1959, samen met Fidel Castro en andere revolutionairen. Hij was een guerrillaleider en een fervent voorstander van het verspreiden van de socialistische revolutie over Latijns-Amerika en de rest van de wereld.

Na zijn dood in 1967 in Bolivia, waar hij een guerrillastrijd leidde, werden zijn stoffelijke resten gerepatrieerd naar Cuba en in Santa Clara begraven. Santa Clara was de plaats van een belangrijke overwinning voor de rebellen onder leiding van Che Guevara tijdens de Cubaanse revolutie, waardoor het een symbolische locatie was voor zijn laatste rustplaats.

Het mausoleum zelf is een indrukwekkende en sobere constructie, met een groot bronzen beeld van Che Guevara in zijn iconische guerrillakleding, geflankeerd door een gigantische muurschildering met de bekende spreuk “Hasta la Victoria Siempre” (Altijd naar de Overwinning). Binnenin het mausoleum worden de stoffelijke resten van Che Guevara bewaard, samen met die van enkele van zijn medestrijders die in Bolivia omkwamen.

Het Che Guevara Mausoleum dient als een bedevaartsoord voor veel mensen die hem bewonderen als een symbool van revolutionair idealisme en strijd voor sociale rechtvaardigheid. Elk jaar komen duizenden toeristen en politieke activisten uit de hele wereld naar deze plaats om eer te betonen aan het leven en de nalatenschap van Che Guevara. Het mausoleum en het omliggende museum bieden bezoekers de kans om meer te leren over zijn leven, ideologie en de historische context van zijn tijd.

10) Cienfuegos staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De historische stad Cienfuegos werd in 2005 erkend als werelderfgoed vanwege zijn bijzondere architectonische en stedenbouwkundige waarde. De erkenning door UNESCO heeft Cienfuegos geholpen om het historische erfgoed van de stad te behouden en te beschermen. Het heeft ook bijgedragen aan de promotie van het toerisme in het gebied, waardoor bezoekers van over de hele wereld de kans krijgen om de prachtige architectuur en cultuur van Cienfuegos te ervaren. Als werelderfgoedlocatie is Cienfuegos een van de vele bijzondere plekken in Cuba die erkend zijn vanwege hun uitzonderlijke waarde voor de mensheid en hun bijdrage aan het behoud van het cultureel erfgoed.

Hier zijn de bezienswaardigheden die ik bezocht heb tijdens mijn bezoek aan Cienfuegos:

10a) Teatro Tomás Terry: Dit prachtige theater werd gebouwd in de 19e eeuw en is een opvallend voorbeeld van neoklassieke architectuur. Het theater staat bekend om zijn elegante ontwerp en weelderige interieur, met indrukwekkende plafondschilderingen, verfijnde decoraties en gedetailleerde houtsnijwerk. Het is een belangrijk cultureel centrum in Cienfuegos en organiseert regelmatig uitvoeringen, concerten en andere culturele evenementen.

10b) Triomfboog van heel Cuba: Deze triomfboog, ook wel bekend als Arco de Triunfo, is gelegen in het centrum van Cienfuegos. Het is een monumentaal bouwwerk ter ere van de onafhankelijkheid van Cuba en een belangrijk symbool van de geschiedenis van het land.

10c) Palacio de Ayuntamiento: Dit historische paleis, gelegen aan Avenida 54, is het stadhuis van Cienfuegos. Het is een prachtig voorbeeld van koloniale architectuur, met een statige gevel en indrukwekkende zuilen. Het paleis speelt een belangrijke rol in de politieke geschiedenis van de stad en is een opvallend kenmerk van de architectuur in Cienfuegos.

10d) Kathedraal van Cienfuegos: De kathedraal, ook wel bekend als de Catedral de la Purísima Concepción, is een belangrijke religieuze bezienswaardigheid in Cienfuegos. Het werd gebouwd in 1870 en toont een mix van neoklassieke en barokke architectuurstijlen. De kathedraal heeft een prachtige gevel en een sierlijk interieur met religieuze kunstwerken en versieringen.

10e) Avenida 54 is een van de belangrijkste boulevards in Cienfuegos en staat bekend om zijn levendige sfeer en charmante uitzicht op zee. De boulevard strekt zich uit langs de kustlijn en biedt een prachtig panoramisch uitzicht op de baai van Cienfuegos. Langs de boulevard vind je ook verschillende cafés, restaurants en winkels waar je kunt genieten van lokale gerechten en souvenirs kunt kopen.

10f) Malecón: Zoals vele Cubaanse steden, heeft ook Cienfuegos een Malecón, een promenade langs de kust waar je kunt wandelen, genieten van het uitzicht op zee en de lokale bevolking kunt ontmoeten.

10g) Club Cienfuegos, het restaurant dat wat verder uit het centrum ligt, lijkt een geweldige optie voor diegenen die willen genieten van lekkere cocktails en heerlijke visgerechten.

11) Trinidad is een historische stad gelegen aan de zuidkust van Cuba, in de provincie Sancti Spíritus. De stad werd gesticht in 1514 door Diego Velazquez de Cuellar en heeft sindsdien een rijke geschiedenis gekend. Als een van de best bewaarde koloniale steden in Cuba, ademt Trinidad nog steeds de sfeer uit van de 16e eeuw met zijn geplaveide straten, pastel gekleurde huizen en prachtige paleizen.Trinidad staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO vanwege de goed bewaarde koloniale architectuur en historische betekenis.

Hier is een overzicht van de bezochte locaties:

11a) Museo Historico Municipal (Museum van de geschiedenis van Trinidad) toont belangrijke aspecten van het verleden, zoals de slavenhandel en de onafhankelijkheidsoorlogen. Hier kun je interessante artefacten, documenten en tentoonstellingen zien die een inzicht geven in de evolutie van de stad door de eeuwen heen.

11b) Palacio Brunet is een koloniaal landhuis gelegen in Trinidad. Het was oorspronkelijk het huis van de rijke suikerbaron Conde de Brunet en dateert uit het begin van de 19e eeuw. Tegenwoordig herbergt het Museo Romantico, dat een unieke collectie toont van artikelen afkomstig van vermogende Trinidad-families, waaronder de Brunet-familie.

11c) De Iglesia Parroquial de la Santisima is de grootste kerk van Cuba, gelegen in Trinidad. Het is een indrukwekkend religieus monument met een prachtig interieur en een zeer vereerd standbeeld van Christus van het Ware Kruis.

11d) Het Nationaal Museum van de Strijd tegen Bandits, ook wel bekend als Museo Nacional de Lucha Contra Bandidos, is gehuisvest in de voormalige Iglesia y Convento de San Francisco, een historisch klooster dat later werd omgevormd tot een parochiekerk en zelfs als gevangenis diende voordat het uiteindelijk werd getransformeerd tot een museum.

Het museum onderzoekt de revolutionaire geschiedenis van Cuba, met speciale aandacht voor de gebeurtenissen die zich afspeelden na de Cubaanse revolutie van 1959. Het richt zich op de tegenstanders van de revolutie, bekend als “bandits”, die zich verzetten tegen het nieuwe regime. De tentoonstellingen in het museum bevatten foto’s, documenten en apparatuur die verband houden met de strijd tegen deze tegenstanders en de problemen en gevechten die daarop volgden.

11e) Casa de Aldeman Ortiz: Dit koloniale herenhuis uit 1809 is nu de thuisbasis van Galeria de Arte, een kunstacademie waar hedendaagse Cubaanse kunst tentoongesteld wordt.

11f) Een “Casa de la Musica” is een populaire locatie in Cuba waar live muziekoptredens en dansavonden worden georganiseerd. Het is een essentieel onderdeel van de Cubaanse muziekcultuur.

In Trinidad zijn er verschillende “Casas de la Musica” van wereldklasse die bekend staan om hun levendige en bruisende sfeer. De meest iconische Casa de la Musica in Trinidad bevindt zich aan de wenteltrap naast de Iglesia Parroquial op Plaza Mayor. Deze locatie is vooral beroemd vanwege de nachtelijke salsa shows en dansavonden die hier worden gehouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2019 Powered by WordPress - Theme by Dessign Themes