Bonaire 2023

De hoogtepunten van mijn vakantie op Bonaire:

1) Stadswandeling door de hoofdstad Kralendijk.

In de hoofdstad heb ik de volgende bezienswaardigheden bezocht:

a) Fort Oranje is een historisch fort gelegen in Kralendijk, dat een belangrijke rol heeft gespeeld in de geschiedenis van het eiland en de regio. Het werd oorspronkelijk gebouwd in 1639 door de Nederlandse West-Indische Compagnie (WIC) als een verdedigingswerk tegen piraten en vijandelijke mogendheden. Het fort diende ook als een handelspost voor de Nederlanders en speelde een cruciale rol in de bescherming van de zoutwinningindustrie van Bonaire. Gedurende de eeuwen heeft Fort Oranje verschillende rollen gespeeld, waaronder militair fort, administratief centrum, gevangenis en douanepost. Het diende ook als een belangrijk symbool van de Nederlandse overheersing en koloniale aanwezigheid op Bonaire. Vandaag de dag is Fort Oranje een historisch monument en een toeristische attractie.

b) Wilhelminaplein is een centraal plein in Kralendijk dat een belangrijke rol speelt als het sociale en commerciële hart van het eiland. Het plein ligt aan de kust en biedt uitzicht op de Caribische Zee en is vernoemd naar koningin Wilhelmina der Nederlanden die regeerde van 1890 tot 1948. Het plein heeft een rijke geschiedenis en is een belangrijk historisch en cultureel centrum van Bonaire. Ook is het de locatie voor verschillende evenementen en festivals gedurende het jaar. Tijdens mijn bezoek werd het Regatta Festival gevierd op het plein. Het Regatta Festival is een jaarlijks maritiem evenement dat de lokale cultuur en watersport viert. Het omvat live muziek, traditionele dansen, culinaire ervaringen en een zeilregatta.

c) Het Pasangrahan op Bonaire fungeert als het gemeentehuis van het eiland en is gelegen aan het Plasa Wilhelmina, nabij Fort Oranje en het Bestuurskantoor. Dit historische gebouw, oorspronkelijk gebouwd rond 1890 als de woning van de familie Debrot, heeft een belangrijke rol als administratief centrum en is een waardevol cultureel monument op Bonaire.

e) Het Terra Mar Museum is gewijd aan de natuurlijke geschiedenis, ecologie en cultuur van het eiland. Het biedt educatieve tentoonstellingen en informatie over de flora, fauna en geschiedenis van Bonaire en richt zich ook op duurzaamheid. Het is een waardevolle plek voor zowel educatie als behoud.

f) Het Bonaire Museum, ook bekend als “Museo Boneiru,” belicht de inheemse bevolking, de koloniale geschiedenis, de ecologie en fungeert als een educatieve en culturele bron voor bezoekers die geïnteresseerd zijn in het eiland en zijn erfgoed.

g) De Sint-Bernarduskerk dateert uit de 19e eeuw en is vernoemd naar Sint-Bernardus van Clairvaux, een katholieke heilige. Deze kerk speelt een belangrijke rol in de religieuze gemeenschap op Bonaire en trekt ook toeristen vanwege haar historische en architecturale betekenis.

e) Julianaplein is vernoemd naar Koningin Juliana. Het plein kenmerkt zich door een waterfontein en vormt samen met Plaza Wilhelmina, ook wel bekend als Wilhelminaplein of Wilhelminapark, het centrum van Kralendijk.

2) De zoutpannen van Bonaire hebben een rijke geschiedenis die teruggaat tot voor de Nederlandse vestiging op het eiland, toen koopvaarders er al zout ‘raapten’. De West-Indische Compagnie (WIC) begon met de exploitatie van deze natuurlijke zoutpannen in het zuidelijke deel van Bonaire om te voldoen aan de groeiende Europese vraag naar zout. Toen de exploitatie in Venezuela door Spaans ingrijpen niet meer mogelijk was, werd Bonaire gekozen als alternatieve locatie voor zoutwinning vanwege de aanwezige natuurlijke zoutpannen​​​​.

De zoutwinning op Bonaire was oorspronkelijk een zware taak voor Afrikaanse slaven. Na de afschaffing van de slavernij in 1863 werd de zoutwinning steeds minder rendabel en uiteindelijk stopgezet. In 1997 heeft het Canadese bedrijf Cargill de zoutwinning opnieuw opgepakt, die tot op heden nog steeds actief is​​.

Het zoutwinningproces op Bonaire maakt gebruik van de natuurlijke elementen zoals zon en wind om zeewater in ondiepe zoutpannen te laten indampen, waarbij het proces ongeveer een jaar duurt. Tot 1969 was de zoutwinning vrij ambachtelijk en beperkt tot het Pekelmeer. Na de komst van de International Salt Company werd de zoutwinning gemoderniseerd en uitgebreid naar de laagvlakte op het zuidelijke deel van het eiland. Interessant is dat de lokale flamingo’s ongestoord blijven broeden te midden van de zoutwinning.

3) Pink Beach, gelegen aan de zuidwestkust van Bonaire, ongeveer tien kilometer ten zuidwesten van Kralendijk, was ooit werkelijk roze van kleur. Het roze zand bestond uit verpulverde minischelpen van miljoenen foraminiferen, een eencellig organisme met een extern kalkskelet. Echter, na de orkaan Lenny in 1999, raakte het strand beschadigd en verdween de roze tint. Tegenwoordig is het strand 1,5 kilometer lang en bestaat het vooral uit gefossiliseerd koraal en harde stenen, met enkele plekken fijn zand.

4) De Pekelmeeren zijn beroemd om hun roze water en grote zoutpannen. Dit unieke landschap is het resultaat van zoutwinning, een van de belangrijkste industrieën van Bonaire sinds de 17e eeuw. De roze kleur van het water komt van micro-organismen die gedijen in het hoge zoutgehalte. Naast het indrukwekkende landschap zijn de Pekelmeeren ook een belangrijk leefgebied voor wilde dieren, met name voor de flamingo’s die er vaak te zien zijn.

5) De witte slavenhuisjes bij Witte Pan en Oranje Pan op Bonaire zijn historische structuren waarin slaven die in de zoutpannen werkten overnachtten. Deze huisjes dateren uit 1850 en zijn gebouwd van klipsteen, een soort gekapt koraalkalksteen. Ze zijn klein, met een hoogte van nauwelijks twee meter, en hebben een enkel raam en een kleine deuropening. De daken van de huisjes waren oorspronkelijk van riet, maar zijn vervangen door een waterdicht materiaal tijdens het conserveringsproces. In één huisje sliepen twee tot zes slaven. De huisjes bij Witte Pan zijn wit geverfd en bij Oranje Pan okergeel. Er staat ook een groter huis bij de huisjes van de Witte Pan, bestemd voor de ‘bomba’ of opzichter.

6) De Rode Slavenhuisjes in Bonaire zijn historische overblijfselen die een belangrijk deel van de geschiedenis van het eiland vertegenwoordigen. Deze kleine huisjes werden in de 19e eeuw gebouwd om de slaven die in de zoutpannen werkten te huisvesten. Deze structuren zijn uniek vanwege hun opvallende rode kleur en hun bescheiden grootte.

De slavenhuisjes zijn gelegen nabij de zoutpannen van Bonaire, waar slaven zwaar werk verrichtten onder moeilijke omstandigheden om zout te winnen, een belangrijk exportproduct voor het eiland in die tijd. De huisjes dienden als onderkomen voor de slaven tijdens de werkweek, terwijl ze in het weekend naar hun families in Rincon liepen, wat een behoorlijke afstand was.

De rode kleur van de huisjes had een praktische reden: het onderscheidde de huisjes voor de slaven die aan de zuidkant van het eiland werkten van de witte huisjes die gebruikt werden door de slaven die aan de noordkant werkten. Elk huisje was zeer klein, vaak niet meer dan twee bij twee meter groot, en bood nauwelijks ruimte voor de mensen die erin verbleven. Tegenwoordig staan de Rode Slavenhuisjes symbool voor een pijnlijk deel van de geschiedenis van Bonaire. Ze zijn bewaard gebleven als historische monumenten.

7) De Willemstoren, ook wel bekend als Lacre Punt, is de eerste vuurtoren op Bonaire en staat in Caribisch Nederland. De vuurtoren is niet toegankelijk voor het publiek​​. Het gebied rond Lacre Punt, waar de vuurtoren staat, was berucht vanwege de gevaarlijke scheepsnavigatie en stond bekend om de waardevolle goederen die aanspoelden na schipbreuken​​.

De constructie van de vuurtoren begon in 1837 op initiatief van Reinier Frederik baron van Raders, de toenmalige gezaghebber van Curaçao en Onderhorigheden. De vuurtoren, ontworpen door Hendrik Willem Graham en gebouwd uit gekapt koraalkalksteen, werd gefinancierd door vrijwillige giften en geld uit de koloniale kas. De lichten van de vuurtoren werden voor het eerst ontstoken op 24 augustus 1838, ter ere van de verjaardag van Koning Willem I, wat de naam ‘Willemstoren’ verklaart​​. In 1877 beschadigde een orkaan de lantaarn van de Willemstoren ernstig.

8) De Donkey Sanctuary Bonaire is een bijzondere plek gewijd aan de zorg en bescherming van ezels op het eiland Bonaire. Deze opvang biedt een veilig toevluchtsoord voor ezels die gewond, verwaarloosd of verlaten zijn. De Donkey Sanctuary is opgericht in de jaren ’90 en heeft sindsdien honderden ezels geholpen.

De geschiedenis van ezels op Bonaire gaat terug tot de 17e eeuw, toen ze werden geïntroduceerd door de Spanjaarden. Ze werden gebruikt voor transport en landbouw, maar met de komst van gemotoriseerde voertuigen verloren ze hun nut en werden velen verwaarloosd. Dit leidde tot de noodzaak van een opvang zoals de Donkey Sanctuary.

Bezoekers van de Donkey Sanctuary kunnen de ezels van dichtbij zien en meer leren over hun verzorging en het belang van het beschermen van deze dieren. De Sanctuary biedt rondleidingen en educatieve programma’s, en bezoekers kunnen zelfs ezels adopteren om hun verzorging te ondersteunen. Het is een geliefde plek voor zowel lokale bewoners als toeristen, en speelt een cruciale rol in het bevorderen van dierenwelzijn en het bewustzijn van natuurbehoud op Bonaire.

9) Klein Bonaire is een klein, onbewoond eiland gelegen voor de kust van Bonaire. Dit eiland is bijzonder vanwege zijn ongerepte natuur en rustige omgeving, en het is een populaire bestemming voor dagtochten vanuit Bonaire.

Met een oppervlakte van ongeveer 6 vierkante kilometer, is Klein Bonaire vooral bekend om zijn prachtige zandstranden en helderblauwe water, wat het een ideaal gebied maakt voor snorkelen en duiken. De wateren rondom het eiland zijn deel van het Bonaire National Marine Park en bieden enkele van de beste duikplekken in het Caribisch gebied, met een rijke onderwaterwereld, inclusief kleurrijke koraalriffen en een grote verscheidenheid aan zeeleven.

Klein Bonaire heeft een belangrijke ecologische waarde. Het eiland is een broedplaats voor zeeschildpadden en heeft diverse beschermde natuurgebieden waar deze schildpadden ongestoord hun eieren kunnen leggen. De ongerepte stranden en de afwezigheid van ontwikkeling helpen bij het behouden van een veilige broedomgeving voor deze bedreigde diersoorten.

10) Washington Slagbaai Nationaal Park is een nationaal park en ecologisch reservaat in het noordwestelijke deel van Bonaire. Het beslaat ongeveer een vijfde van het eiland met een oppervlakte van 5.643 hectare en werd in 1969 opgericht als het eerste natuurreservaat in de voormalige Nederlandse Antillen. Het park wordt beheerd door STINAPA Bonaire, een non-profitorganisatie.

Het park huisvest ongeveer 340 plantensoorten, waaronder laag doornig struikgewas en twee hoofdsoorten cactussen: de yatu en kadushi. Daarnaast is het een broedplaats voor bedreigde zeeschildpadden, zoals de groene zeeschildpad, karetschildpad en onechte karetschildpad. Soms worden er ook lederschildpadden gezien.

Verder is het park een belangrijk vogelgebied omdat het dient als broed-, rust- en foerageergebied voor bedreigde of geografisch beperkte vogelsoorten. De zoutpannen in het park zijn een speciaal gebied en de thuisbasis van de Caribische flamingo. Het Pekelmeer Flamingo Sanctuary is daar gevestigd.

11)Te Amo Beach is een zandstrand aan de westkust van Bonaire, vlakbij het internationale vliegveld Flamingo Airport. Het is een van de weinige zandstranden op het eiland en is daarom erg populair bij strandliefhebbers​​​​. Te Amo staat ook bekend als een snorkellocatie met ondiep koraal waar je vissen en zelfs zeeschildpadden kunt zien​​.

12) Donkey Beach is een strand dat bekend staat om zijn ontspannen sfeer en natuurlijke omgeving. Het ligt dicht bij de luchthaven van Bonaire, waardoor het gemakkelijk bereikbaar is voor zowel de lokale bevolking als toeristen. Een van de hoofdattracties van Donkey Beach is het snorkelen en duiken. Het water is hier kristalhelder en biedt een rijk zeeleven en koraalriffen, waardoor het een favoriete plek is voor onderwaterliefhebbers. Het strand is een onderdeel van het beschermde Bonaire National Marine Park, wat bijdraagt aan de instandhouding van het natuurlijke onderwaterlandschap.

13) Bachelor’s Beach is een klein zandstrand ten zuiden van het vliegveld op Bonaire. Het strand ligt aan de voet van een klif van ongeveer drie meter hoog, met een trap die bezoekers direct naar het strand leidt.

14) De Indianeninscripties, of rotstekeningen, op Bonaire zijn een fascinerend en belangrijk onderdeel van de culturele geschiedenis van het eiland. Deze inscripties, die soms worden aangeduid als petrogliefen, zijn te vinden op verschillende locaties op Bonaire en worden toegeschreven aan de oorspronkelijke bewoners van het eiland, de Arawak-indianen.

De Arawak-indianen, een inheems volk van het Caribisch gebied, bewoonden Bonaire lang voordat de Europese kolonisatie plaatsvond. Ze hebben een reeks rotstekeningen achtergelaten die een inkijk geven in hun leven en cultuur. Deze inscripties bevatten vaak symbolische afbeeldingen en patronen, waaronder spiralen, dierenfiguren en abstracte vormen. Ze worden verondersteld gebruikt te zijn voor religieuze of ceremoniële doeleinden, of als een vorm van communicatie of verhalen vertellen.

15) Een bezoek aan Rincon: Rincon is een van de twee steden op Bonaire, een Nederlands Caribisch eiland. Het is de oudste nederzetting op het eiland en heeft een rijke geschiedenis en cultuur. Rincon ligt in een vallei in het noordelijke deel van Bonaire, weg van de kust, en werd oorspronkelijk gesticht door Spaanse kolonisten in de 16e eeuw.

De stad speelde een belangrijke rol in de geschiedenis van Bonaire, vooral tijdens de periode van slavernij. Slaven die in de zoutpannen werkten, verbleven in Rincon en maakten lange tochten naar en van hun werkplekken. Deze geschiedenis heeft een blijvende invloed op de cultuur en het erfgoed van de stad.

a) Cadushy Distillery: Deze distilleerderij is uniek in het Caribisch gebied en staat bekend om het produceren van de enige likeur gemaakt van cactussen, genaamd Cadushy of Bonaire. Bezoekers kunnen het productieproces van deze unieke likeur zien en proeven. De distilleerderij biedt rondleidingen aan waarbij bezoekers meer leren over het distillatieproces en de geschiedenis van de drankproductie op Bonaire.

b) San Ludovico Catholic Church: Deze kerk is een belangrijk religieus en historisch monument in Rincon. Het weerspiegelt de religieuze geschiedenis van de gemeenschap.

c) Museo Chichi Tan: Dit museum, gevestigd in een historisch huis, toont het traditionele leven op Bonaire. ‘Chichi Tan’ betekent ‘oudere zus’ in het Papiaments, de lokale taal. Het museum richt zich op het behoud van de Bonairiaanse cultuur en erfgoed, met tentoonstellingen over de levensstijl, gewoonten en tradities van de eilandbewoners.

d) Dos Pos is een natuurlijke bron in Rincon, die historisch gezien een belangrijke waterbron was voor de lokale gemeenschap. De naam betekent ’twee putten’ in het Papiaments.

e) Lourdes Grotto: Geïnspireerd door de beroemde grot in Lourdes, Frankrijk, is deze religieuze site een belangrijk spiritueel centrum voor de lokale katholieke gemeenschap. De grot is een rustige plek voor gebed en reflectie en wordt vaak bezocht tijdens religieuze feestdagen.

f) Cultural Park Mangazina di Rei: Dit culturele park en museum is gericht op het behoud en de tentoonstelling van de Bonairiaanse cultuur en geschiedenis. ‘Mangazina di Rei’ betekent ‘Magazijn van de Koning’ en het park biedt educatieve programma’s, culturele evenementen en tentoonstellingen die de rijke geschiedenis en tradities van Bonaire belichten.

16) Lac Cai is een afgelegen strand in een natuurlijke baai aan de oostkust van Bonaire. Het staat bekend om zijn rustige wateren, mangrovebossen en mooie uitzichten. Dit strand is ook populair bij windsurfers vanwege de ideale windomstandigheden. Bovendien is het een belangrijke broedplaats voor zeeschildpadden en een goede locatie voor vogelspotten.

17) Bon Sea Bonaire biedt staat bekend om zijn kwalitatieve tours die bezoekers de mogelijkheid bieden om de rijke onderwaterwereld van Bonaire te verkennen.

18) Seru Largu is een uitkijkpunt op een heuvel die een panoramisch uitzicht biedt over het grootste deel van Bonaire, inclusief de hoofdstad Kralendijk. Het is een populaire plek, zowel overdag als ’s nachts, om de schoonheid van het eiland te bewonderen. Het is ook een historische plek met een monument ter ere van de vrede en vrijheid.

19) Sorobon Beach, gelegen aan de oostkust van Bonaire, is beroemd om zijn ondiepe, turquoise wateren en witte zandstranden. Het is een ideale locatie voor windsurfen, dankzij de consistente wind die het hele jaar door waait.

20) Museo Boneiru: Dit museum in Kralendijk richt zich op de geschiedenis, cultuur en natuur van Bonaire. Museo Boneiru biedt inzicht in de verschillende aspecten van het leven op Bonaire, van de pre-Columbiaanse geschiedenis tot de moderne tijd. Bezoekers kunnen hier meer leren over de inheemse culturen, de koloniale periode, en de natuurlijke geschiedenis van het eiland.

Tot slot foto’s van mijn verblijf:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2019 Powered by WordPress - Theme by Dessign Themes