Valencia 2023

De hoogtepunten van mijn vakantie op Valencia:

1) Museo Nacional de Cerámica y Artes Suntuarias González Martí: Het museum bevindt zich in het voormalige paleis van de hertogen van de Graaf van Mandas en is genoemd naar de Spaanse verzamelaar en mecenas, González Martí, die een belangrijke collectie keramiek en decoratieve kunsten bijeenbracht.

Het gebouw waarin het museum is gevestigd, dateert uit de 15e eeuw en werd oorspronkelijk gebouwd als een adellijk huis. Later werd het gebruikt als hoofdkwartier van de Hertogen van Mandas en Villahermosa en werd het gerenoveerd en uitgebreid in de 18e en 19e eeuw.

In 1949 werd het pand aangekocht door de Spaanse overheid en omgebouwd tot een museum voor keramiek en decoratieve kunsten. Het museum heeft een uitgebreide collectie van meer dan 20.000 objecten, waaronder keramiek, glaswerk, textiel, sieraden en meubels, die dateren uit de oudheid tot de 20e eeuw.

2) Placa Redonda is een kleine, ronde plein gelegen in het historische centrum van Valencia. Het is een populaire toeristische attractie vanwege de unieke architectuur en de sfeer. Het plein is omgeven door gebouwen met traditionele Valenciaanse architectuur en is gevuld met kraampjes die handgemaakte producten verkopen, zoals kant, aardewerk, souvenirs en snoepjes.

Het plein is vooral bekend om de “Mercado Central de Valencia”, een overdekte markt die zich bevindt aan de rand van het plein. Het is een van de grootste en oudste overdekte markten in Europa en biedt een breed scala aan verse producten, zoals groenten, fruit, vlees, vis, kruiden en specerijen.

Plaza Redonda is een interessante plek om te bezoeken vanwege de historische waarde en de sfeer die er heerst. Het is een uitstekende locatie om te genieten van een wandeling en te winkelen voor souvenirs of lokale producten.

3) La Lonja de la Seda, ook wel bekend als de Zijdebeurs, is een gotisch gebouw in het centrum van Valencia. Het werd gebouwd tussen 1482 en 1533 en staat sinds 1996 op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Het gebouw was oorspronkelijk bedoeld als een handelsbeurs voor zijde, een belangrijke industrie in Valencia in de middeleeuwen. In de Sala de Contratación (Contractzaal) kwamen handelaren bijeen om te onderhandelen over de prijzen van zijde.

De zaal heeft een gewelfd plafond met gotische zuilen en gedetailleerde decoraties die de weelde en welvaart van de stad in die tijd weerspiegelen. Een andere functie van La Lonja de la Seda is de Torreón, een indrukwekkende toren die fungeerde als de gevangenis van de beurs.

Tegenwoordig wordt La Lonja de la Seda gebruikt voor culturele evenementen en tentoonstellingen en is het een belangrijke toeristische attractie in Valencia.

4) Placa del Mercat is een belangrijk plein gelegen in het centrum van Valencia. Het plein dateert uit de 14e eeuw en is vernoemd naar de nabijgelegen overdekte markt, de Mercat Central.

5) Cathedral de Valencia, officieel bekend als de “Catedral de Santa Maria de Valencia”, is een gotisch gebouw gelegen in het hart van de oude stad van Valencia. De kathedraal werd gebouwd tussen de 13e en 15e eeuw op de plek van een voormalige moskee. Het heeft een rijk interieur, waaronder de prachtige fresco’s van de koepel van de kapel van San Francisco de Borja en de indrukwekkende schilderijen van de kapel van San Juan del Hospital.

Een ander opvallend kenmerk van de kathedraal is de achthoekige klokkentoren, ook wel bekend als “El Miguelete”, die 51 meter hoog is en een prachtig uitzicht biedt over de stad.

Binnen in de kathedraal vind je ook de Heilige Graal van Valencia, een van de beweerde bekers die tijdens het Laatste Avondmaal werd gebruikt en waarvan wordt gezegd dat het de echte Heilige Graal is.

De kathedraal van Valencia is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad en trekt jaarlijks veel bezoekers van over de hele wereld. Het is een prachtig voorbeeld van gotische architectuur en biedt een fascinerende blik op de geschiedenis en het culturele erfgoed van de stad.

6) Het Tribunal de les Aigües de València, of de Waterrechtbank van Valencia, is een unieke instelling die al sinds de middeleeuwen bestaat in Valencia. Het is een gerechtelijke instantie die zich uitsluitend bezighoudt met waterbeheer en watergerelateerde geschillen.

Het tribunaal is samengesteld uit acht gekozen leden die “aiguaderos” worden genoemd. Deze aiguaderos zijn experts op het gebied van waterbeheer en hebben vaak jarenlange ervaring in de industrie. Het tribunaal komt elke donderdagochtend bijeen op de Plaza de la Virgen in Valencia en behandelt geschillen over irrigatie, waterverdeling en andere gerelateerde zaken.

De geschiedenis van het tribunaal gaat terug tot de 10e eeuw, toen de Moren heersten over Valencia. Het werd officieel erkend door koning Jaume I in de 13e eeuw en heeft sindsdien een belangrijke rol gespeeld in de waterbeheer en -rechtspraak in de regio.

Tegenwoordig is het Tribunal de les Aigües de València een van de weinige overgebleven waterrechtbanken in de wereld en wordt het beschouwd als een belangrijk cultureel erfgoed van Valencia. Het is een unieke instelling die de geschiedenis en cultuur van de stad weerspiegelt en een fascinerend inzicht biedt in de traditionele waterbeheer en -rechtspraak in de regio.

7) De Torres de Serranos is een middeleeuwse toegangspoort tot de stad Valencia. De toren werd gebouwd in de 14e eeuw als onderdeel van de stadsmuur van Valencia en is een belangrijk voorbeeld van gotische architectuur.

De toren heeft een imposante hoogte van 30 meter en is voorzien van twee torens met kantelen die in het midden worden verbonden door een brug. Het is de grootste en best bewaarde middeleeuwse stadspoort van Valencia en diende als belangrijk verdedigingswerk voor de stad.

Tegenwoordig is de toren een populaire toeristische attractie in Valencia en biedt het een prachtig uitzicht over de stad vanaf de top. Het interieur van de toren is ook indrukwekkend, met gewelfde plafonds en stenen trappen die leiden naar de top van de toren.

8) Sant Nicolau de Bari i Sant Pere Màrtir is een kerk gelegen in het centrum van Valencia. De kerk is vernoemd naar de heiligen Sint-Nicolaas van Myra en Sint-Petrus Martyr en dateert uit de 16e eeuw.

De kerk heeft een barokke gevel met gedetailleerde sculpturen en een klokkentoren. Het interieur van de kerk heeft barokke en gotische elementen en talrijke fresco’s en schilderijen van gerenommeerde kunstenaars uit de 17e en 18e eeuw.

Een van de meest opvallende kenmerken van de kerk is het altaarstuk van Sint-Nicolaas, dat is gemaakt van verguld houtsnijwerk en een reeks prachtige schilderijen en sculpturen bevat.

9) De Torres de Quart is een middeleeuwse toren en stadspoort in Valencia. De toren werd gebouwd in de 15e eeuw als onderdeel van de verdedigingswerken van de stad en diende als een van de belangrijkste toegangspoorten tot de stad.

De Torres de Quart heeft een hoogte van 50 meter en is voorzien van kantelen en schietgaten die duidelijk aangeven dat de toren een belangrijke verdedigingsfunctie had. Het is een van de best bewaarde middeleeuwse stadspoorten van Valencia en is een belangrijk voorbeeld van gotische architectuur.

Tijdens de Spaanse Onafhankelijkheidsoorlog in de 19e eeuw werd de toren zwaar beschadigd door Franse troepen, maar werd later gerestaureerd en is nu open voor het publiek. Binnen in de toren zijn er tentoonstellingen over de geschiedenis van Valencia en de Torres de Quart, en bezoekers kunnen naar de top klimmen voor een uitzicht over de stad.

10) Town Hall of Valencia, ook bekend als het Ayuntamiento, is een gebouw gelegen aan het Plaza del Ayuntamiento in het hart van de stad Valencia. Het gebouw dateert uit de 18e eeuw en is een van de meest opvallende voorbeelden van de neoklassieke architectuur in de stad.

Het stadhuis is een belangrijke plaats voor politieke en culturele evenementen in Valencia en heeft een aantal belangrijke historische momenten meegemaakt, zoals de uitroeping van de Tweede Spaanse Republiek in 1931. Het gebouw is ook de thuisbasis van een aantal kunstwerken en historische objecten die de geschiedenis en cultuur van Valencia weerspiegelen.

11) Het Valencia Station North, ook bekend als Estació del Nord in het Spaans, is een van de belangrijkste treinstations van Valencia. Het station werd gebouwd in 1917. Het is het belangrijkste station voor treinreizen van en naar andere steden in Spanje, evenals voor internationale treinreizen naar Frankrijk. Het station heeft verschillende perrons en biedt treindiensten naar verschillende bestemmingen, waaronder Madrid, Barcelona en Alicante.

Valencia Station North is niet alleen een belangrijk transportknooppunt, maar ook een belangrijke toeristische attractie vanwege de architectuur en de historische waarde.

12) Mercado de Colón is een historische overdekte markt gelegen in het centrum van Valencia. Het gebouw dateert uit het begin van de 20e eeuw en werd ontworpen door de Valenciaanse architect Francisco Mora Berenguer.

Vandaag de dag is Mercado de Colón een belangrijk cultureel centrum van Valencia, met verschillende restaurants, bars, cafés en winkels in het gebouw. Het is een populaire bestemming voor zowel toeristen als locals en biedt een breed scala aan culinaire ervaringen, variërend van traditionele Valenciaanse gerechten tot internationale gerechten.

13) Jardí del Túria is een stadspark in Valencia. Het park is gelegen in de droge rivierbedding van de rivier de Túria, die in de jaren ’60 van de vorige eeuw werd omgeleid buiten de stad om overstromingen te voorkomen.

Het park heeft een oppervlakte van ongeveer 9 kilometer en strekt zich uit over het grootste deel van de stad. Het is een groene oase in het midden van de stad waar mensen kunnen wandelen, joggen, fietsen of gewoon ontspannen.

14) Ciudad de las Artes y las Ciencias (Stad van Kunst en Wetenschappen) is een cultureel en wetenschappelijk complex gelegen in Valencia. Het werd ontworpen door de beroemde Valenciaanse architect Santiago Calatrava en opende zijn deuren in 1998.

Het complex omvat verschillende gebouwen, waaronder het L’Hemisfèric (een opvallend gebouw in de vorm van een oog dat een planetarium), een IMAX-theater en laserium. Daarnaast is er ook een wetenschapsmuseum Príncipe Felipe, een interactief museum gewijd aan wetenschap en technologie. Het Palau de les Arts Reina Sofía is een opera- en muziektheater, en de Umbracle is een tuin met planten en bomen.

15) L’Oceanogràfic is het grootste aquarium van Europa en maakt deel uit van het Ciudad de las Artes y las Ciencias complex in Valencia. Het aquarium werd geopend in 2003 en is ontworpen door de architect Felix Candela.

Het gebouw heeft een futuristisch ontwerp en bestaat uit verschillende zones die verschillende mariene habitats vertegenwoordigen, zoals de Middellandse Zee, de Rode Zee, de Arctische Oceaan, de Atlantische Oceaan en de Indo-Pacifische regio.

L’Oceanogràfic herbergt meer dan 45.000 zeedieren van meer dan 500 verschillende soorten, waaronder haaien, dolfijnen, walvissen, pinguïns, schildpadden en zeepaardjes.

Een van de hoogtepunten van het aquarium is het Dolfinarium, waar dagelijks shows worden gehouden met dolfijnen die acrobatische stunts en trucs uitvoeren. Het Dolfinarium is ontworpen om de natuurlijke omgeving van dolfijnen na te bootsen .

16) Bioparc Valencia is een moderne en innovatieve dierentuin in Valencia. Het park is ontworpen om de natuurlijke habitats van dieren na te bootsen en heeft geen traditionele kooien of hekken. Het biedt educatieve programma’s en interactieve activiteiten om bezoekers meer te leren over de dieren en hun leefomgevingen. Het park heeft als doel bewustzijn te creëren voor de bescherming van bedreigde diersoorten en biedt bezoekers de kans om dieren van dichtbij te zien en hun natuurlijke gedrag te observeren.

17) Veles e Vents is een architectonisch hoogstandje en een iconisch gebouw in de haven van Valencia. Het gebouw is ontworpen door de beroemde architect David Chipperfield en werd geopend in 2007 als onderdeel van de America’s Cup-zeilwedstrijden.

Het gebouw heeft een opvallende moderne uitstraling en bestaat uit een reeks van witte, schuine gevels die doen denken aan de zeilen van een schip. Het heeft vier verdiepingen en biedt ruimte aan kantoren, restaurants, winkels en evenementenruimtes, waaronder een groot auditorium en een terras met uitzicht op zee.

Het ontwerp van Veles e Vents is geïnspireerd op de traditionele architectuur van de regio Valencia, met name de witte huizen die te vinden zijn in dorpen aan de kust. Het gebouw is een voorbeeld van de moderne architectuur die het erfgoed en de lokale tradities combineert met de nieuwste technologieën en materialen.

18) Las Arenas Beach is een van de bekendste stranden in Valencia. Het is gelegen in het noordoostelijke deel van de stad, tussen de haven van Valencia en het strand van Malvarrosa. Het is een lang en breed strand, met fijn goudkleurig zand en een blauwe zee.

Een van de opvallende kenmerken van Las Arenas Beach is de aangrenzende promenade, die zich uitstrekt over de gehele lengte van het strand en een prachtig uitzicht biedt op de zee en de omgeving.

Tot slot nog wat informatie omtrent de hotel waar ik verbleef: Het SH Ingles Boutique Hotel is een historisch en luxueus hotel gelegen in het hart van Valencia. Het hotel beschikt over een restaurant, bar, fitnessruimte, vergader- en evenementenfaciliteiten en ligt op loopafstand van vele toeristische attracties, zoals de kathedraal van Valencia en de Centrale Markt. Het biedt ook gemakkelijke toegang tot het openbaar vervoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2019 Powered by WordPress - Theme by Dessign Themes