Griekenland 2023

De hoogtepunten van mijn vakantie op Athene:

1a) Het Acropolis Museum is een modern museum gelegen aan de voet van de heuvel van de Acropolis in Athene. Het museum is ontworpen om archeologische artefacten en kunstwerken uit het oude Griekenland tentoon te stellen, met de nadruk op de vondsten die zijn opgegraven op de Acropolis-site.

Een van de hoogtepunten van het museum is de galerij op de bovenste verdieping die speciaal is gebouwd om de Parthenon-beelden te huisvesten. Deze sculpturen, ook wel bekend als de Elgin Marbles, werden oorspronkelijk gemaakt als decoratie voor het Parthenon-tempelcomplex op de Acropolis.

1b) De Acropolis zelf is een historische heuvel die boven de stad Athene uittorent. Het is een UNESCO-werelderfgoedlocatie en een van de meest beroemde en belangrijke archeologische vindplaatsen ter wereld. Op de Acropolis vind je verschillende oude gebouwen en monumenten, waaronder het Parthenon, de Erechtheion en de Propylaea.

2) Kerameikos is een historische wijk en een archeologische site in Athene, gelegen ten noordwesten van de Akropolis. Het was ooit een belangrijk deel van de stad en diende als de belangrijkste begraafplaats van Athene gedurende vele eeuwen.

De archeologische site van Kerameikos biedt een inkijk in het oude Athene en haar begrafeniscultuur. Het is verdeeld in twee hoofdgedeelten: het prehistorische Kerameikos en het klassieke Kerameikos.

Het prehistorische Kerameikos is het oudste deel van de site en bevat overblijfselen uit de Neolithische periode tot aan de Myceense periode. Hier vind je sporen van oude nederzettingen, begraafplaatsen en keramiekwerkplaatsen. Het geeft inzicht in de vroege geschiedenis van de regio.

Het klassieke Kerameikos is vooral bekend om zijn oude begraafplaats. Er zijn verschillende graven en monumenten te vinden die dateren uit de 8e eeuw voor Christus tot de Romeinse tijd. Een van de meest opvallende monumenten is de Dipylon-poort, een imposante toegangspoort die diende als de hoofdingang van de begraafplaats. Het heeft prachtig bewaard gebleven reliëfs die scènes uit het dagelijks leven uitbeelden.

2b) Binnen de archeologische site is er ook een museum, het Kerameikos Museum genaamd, dat een uitgebreide collectie van artefacten herbergt die op de site zijn opgegraven. Het museum toont begrafenisgerelateerde objecten, zoals sarcofagen, grafstenen, beeldhouwwerken en aardewerk. Het bevat ook een verzameling van overblijfselen van oude Griekse vazen, waaronder prachtig gedecoreerde vazen uit verschillende periodes.

3) Het oude Olympisch Stadion, ook bekend als het Panathinaiko Stadion is gelegen in de wijk Pangrati. Het originele stadion werd oorspronkelijk gebouwd in de 4e eeuw voor Christus voor de Panathenaeïsche Spelen, een van de belangrijkste sportevenementen in het oude Griekenland. Het stadion was ovaal van vorm en werd gebruikt voor atletiekwedstrijden, zoals hardlopen, discuswerpen en worstelen.

Het Panathinaiko Stadion dat we vandaag kennen, is een reconstructie die dateert uit de 19e eeuw. Het stadion werd herbouwd in marmer voor de eerste moderne Olympische Spelen van 1896, die in Athene werden gehouden. Het werd gekozen als de locatie voor de openings- en sluitingsceremonie, evenals voor atletiekwedstrijden.

4) Het Presidentieel Mansion werd oorspronkelijk gebouwd in de 19e eeuw als een koninklijk paleis voor koning Otto van Griekenland. Na de afschaffing van de Griekse monarchie in 1973 werd het paleis aangepast om te dienen als residentie van de president. Een van de meest opvallende kenmerken van het Presidentieel Mansion is de ceremoniële wisseling van de wacht, die dagelijks plaatsvindt voor het gebouw.

5) Het Nationaal Park bij het Presidentieel Paleis in Athene is het Nationaal Tuin van Athene, ook bekend als de Koninklijke Tuinen. Het bevindt zich direct naast het Presidentieel Paleis en is een groene oase in het hart van de stad. Het Nationaal Tuin is een uitgestrekt park van ongeveer 15,5 hectare en is een populaire bestemming voor zowel inwoners als toeristen. Het werd oorspronkelijk aangelegd in de 19e eeuw als de privétuinen van het koninklijk paleis en werd later geopend voor het publiek. Het park heeft een gevarieerde flora en fauna, bomen, bloembedden, fonteinen en vijvers. Het dierenverblijf herbergt verschillende soorten vogels, eenden, pauwen en schildpadden.

6) Het Syntagma-plein, ook wel bekend als het Constitution Square, is een van de belangrijkste pleinen in Athene. Het plein ligt in het centrum van de stad en staat bekend als het hart van Athene. Het plein is omgeven door belangrijke gebouwen, waaronder het Griekse parlementsgebouw, de Nationale Tuinen en het luxe Hotel Grande Bretagne.

Een van de meest opvallende kenmerken van het Syntagma-plein is het Griekse parlementsgebouw, ook wel bekend als het Hellenic Parliament of Vouli. Het gebouw is gevestigd in het voormalige koninklijke paleis en is een neoklassiek gebouw met een bewakingsceremonie die elke uur plaatsvindt. Het is ook een belangrijke locatie voor politieke en sociale bijeenkomsten.

7a) Oude Agora: De oude Agora was het centrale plein en het commerciële, politieke en sociale hart van het oude Athene. Het was een ontmoetingsplaats voor handelaren, filosofen en burgers. Tegenwoordig kun je de ruïnes van belangrijke gebouwen zoals de Stoa van Attalus en de Tempel van Hephaestus bezoeken.

7b) Het Museum van de Oude Agora is gevestigd in de gerestaureerde Stoa van Attalus, een zuilenhal die oorspronkelijk werd gebouwd in de 2e eeuw voor Christus.

Het museum herbergt een uitgebreide collectie artefacten die op de site zijn opgegraven, waaronder beeldhouwwerken, keramiek, munten en inscripties.

8) De Bibliotheek van Hadrianus was een bouwwerk dat werd gebouwd door keizer Hadrianus in de 2e eeuw na Christus. Het diende als een bibliotheek en een cultureel centrum. Tegenwoordig zijn er enkele overblijfselen van de bibliotheek te zien, waaronder de gevel en een deel van de binnenstructuur.

9) De Romeinse Agora, gelegen ten noorden van de oude Agora, werd opgericht tijdens de Romeinse overheersing van Griekenland. Het diende als een handelscentrum en bevatte belangrijke gebouwen zoals de Toren der Winden en de Poort van Athena Archegetis.

10) De Olympeion, ook wel bekend als de Tempel van de Olympische Zeus, is een oude Griekse tempel gewijd aan de oppergod Zeus. Het was een van de grootste tempels in Griekenland en is nog steeds mooi om te zien, ondanks dat veel van de structuur is vergaan.

11) Het Lykeion was een van de bekendste filosofische scholen in het oude Athene. Het werd opgericht door Aristoteles en diende als een centrum van intellectuele en filosofische activiteit. Hoewel de fysieke structuren van het Lykeion niet bewaard zijn gebleven, is het een belangrijke historische locatie.

12) De Kerk van de Pantanassa, ook wel bekend als de kerk van de Heilige Maagd van de Pantanassa, dateert oorspronkelijk uit de 10e eeuw en werd gebouwd tijdens de Byzantijnse periode. Het is vernoemd naar de Pantanassa, wat “Alheilige Moeder van God” betekent. De kerk werd meerdere keren gerestaureerd en herbouwd door de eeuwen heen, maar behoudt nog steeds zijn karakteristieke Byzantijnse architectuur. De Kerk bevindt zich op het Monastiraki-plein, dat bekend staat om zijn markten, winkels en restaurants.

13) De Klooster van Hosios Lukas is een historisch klooster gelegen in Centraal-Griekenland, ongeveer 120 kilometer ten westen van Athene. Het klooster is genoemd naar Hosios Lukas, een heilige uit de 10e eeuw die als kluizenaar in de regio leefde.

Het klooster staat bekend om zijn opmerkelijke Byzantijnse architectuur en wordt beschouwd als een meesterwerk van middeleeuwse kunst. Het is een van de belangrijkste religieuze en culturele monumenten van Griekenland. Het kloostercomplex bestaat uit verschillende gebouwen, waaronder een kerk, een binnenplaats en monniksverblijven.

14) Het Archeologisch Museum van Delphi heeft een uitgebreide collectie van beeldhouwwerken, aardewerk, inscripties en andere objecten die dateren uit de prehistorische tot de Romeinse periode. Een van de meest bekende stukken in het museum is de beroemde bronzen beeldhouwwerk van de Wagenmenner van Delphi, een meesterwerk van de oud-Griekse beeldhouwkunst.

15) De archeologische site van Delphi was een belangrijk religieus en cultureel centrum in het oude Griekenland. Het was de plaats van het orakel van Delphi, waar priesters en priesteressen boodschappen en voorspellingen van de god Apollo doorgaven aan de mensen die advies zochten. De site bevat verschillende overblijfselen en monumenten, waaronder:

a) Tempel van Apollo: Deze tempel was het centrale heiligdom van Delphi, gewijd aan de god Apollo. Het was een bouwwerk met kunstwerken en architectonische details. Helaas zijn alleen de ruïnes van de tempel bewaard gebleven.

b) Theater van Delphi: Het theater, dat dateert uit de 4e eeuw voor Christus, bood plaats aan ongeveer 5.000 toeschouwers. Het was de locatie van festivals en theatervoorstellingen en biedt een prachtig uitzicht op de omgeving.

16) De Tempel van Athene, ook wel bekend als het Parthenon, is een oude Griekse tempel die is gelegen op de Akropolis in Athene. De bouw van de Tempel van Athene begon in 447 voor Christus en werd voltooid in 438 voor Christus. Het werd gebouwd ter ere van de godin Athene, de beschermheilige van de stad Athene en de godin van de wijsheid, oorlog en kunst.

Helaas heeft de Tempel van Athene door de eeuwen heen veel schade opgelopen. Het werd in de 5e eeuw na Christus omgebouwd tot een christelijke kerk, en later diende het als moskee tijdens de Ottomaanse overheersing. In de 17e eeuw werd de tempel getroffen door een explosie, waardoor een groot deel van het gebouw werd vernietigd.

In de 19e eeuw begonnen archeologen met de restauratie van de Tempel van Athene, en sindsdien zijn er verschillende inspanningen geleverd om het gebouw te behouden en te herstellen. Tegenwoordig is de tempel een populaire toeristische attractie en een UNESCO-werelderfgoed. Het dient als een belangrijk symbool van de oude Griekse beschaving en de culturele erfenis van Athene.

17) Het Stavros Niarchos Foundation Cultural Center (SNFCC) is een cultureel complex gelegen in Athene. Het centrum werd opgericht dankzij de Stavros Niarchos Foundation, een internationale filantropische organisatie die zich inzet voor kunst, onderwijs, gezondheid en andere sociale doelen.

Het SNFCC bestaat uit verschillende componenten:

a) Nationale Bibliotheek van Griekenland: Het is een state-of-the-art bibliotheek die een uitgebreide collectie boeken, tijdschriften en digitale bronnen bevat. Het biedt ook lees- en studieruimtes, tentoonstellingen en educatieve programma’s.

b) Griekse Nationale Opera: Het beschikt over een operazaal met een capaciteit van 1.400 zitplaatsen, waar opera-, ballet- en muziekvoorstellingen worden gehouden.

c) Stichting voor Cultureel Erfgoed: Het SNFCC heeft ook een afdeling gewijd aan het behoud en de promotie van het cultureel erfgoed van Griekenland.

18) Het Vouliagmeni-meer, ook wel bekend als het Meer van Vouliagmeni, is een natuurlijk meer gelegen aan de Atheense Rivièra, ongeveer 20 kilometer ten zuiden van het centrum van Athene. Het meer is ontstaan door de instorting van een grot, waardoor een natuurlijk bassin is ontstaan dat wordt gevoed door warmwaterbronnen. Het water in het meer heeft een constante temperatuur van ongeveer 24 graden Celsius gedurende het hele jaar, en het staat bekend om zijn therapeutische eigenschappen vanwege de mineralen en opgeloste zouten.

19) De archeologische site van Sounion is gelegen op het meest zuidelijke puntje van het schiereiland Attica, ongeveer 69 kilometer ten zuidoosten van het centrum van Athene. De belangrijkste attractie van de archeologische site van Sounion is de Tempel van Poseidon. Deze tempel, gebouwd in de 5e eeuw voor Christus, was gewijd aan de Griekse god Poseidon, de heerser van de zeeën. Het was een belangrijk heiligdom en diende als een herkenningspunt voor zeelieden die Athene naderden. Naast de Tempel van Poseidon zijn er ook andere overblijfselen te zien op de archeologische site, waaronder oude fundamenten en een klein theater. Deze overblijfselen getuigen van het belang van Sounion als een religieus en cultureel centrum in de oudheid.

20) Lycabettus, ook wel Lycabettos of Lykavittos genoemd, is een heuvel die zich in het hart van Athene, bevindt. Met een hoogte van ongeveer 277 meter boven zeeniveau, is Lycabettus de hoogste punt in Athene. Er zijn verschillende manieren om de top van Lycabettus te bereiken. De meest populaire optie is een kabelbaan. Bovenaan de heuvel bevindt zich ook de Kapel van St. George (Agios Georgios), een pittoreske witte kapel die dateert uit de 19e eeuw.

21) Het Korinthe-kanaal is een smal kanaal dat de Peloponnesos met het Griekse vasteland verbindt. De Isthmos-brug is een draaibrug die over het kanaal loopt en het mogelijk maakt dat wegverkeer vanuit het noorden naar het zuiden en vice versa gaat zonder de omweg te hoeven maken via de landengte van Korinthe. De brug is een belangrijke verkeersader en biedt een snelle en efficiënte route tussen de regio’s van Griekenland.

22a) Ancient Corinth was een welvarende stad die een belangrijke rol speelde in de handel en politiek van het oude Griekenland en was vooral bekend vanwege de Akrokorinth, een citadel op een heuveltop. De Akrokorinth bood strategisch uitzicht over de omgeving en fungeerde als verdedigingswerk. Binnen de stadsmuren waren er tempels, openbare gebouwen, badhuizen en theaters. Een van de bekendste tempels was de tempel van Apollo, een belangrijk religieus heiligdom.

22b)Het Archeologisch Museum van Ancient Corinth (Archaeological Museum of Ancient Corinth)bevat sculpturen, keramiek en mozaïeken.

23) De Akrokorinth, ook wel bekend als de Acrocorinthis, is een citadel gelegen op een hoge heuvel genaamd de Akrokorinth in de buurt van de stad Korinthe. Het werd al bewoond in de prehistorie en speelde een belangrijke rol in de oud-Griekse mythologie. Volgens de legende werd de Akrokorinth verdedigd door de gevleugelde leeuw met het hoofd van een vrouw genaamd Chimera, die uiteindelijk werd verslagen door Bellerophon. De citadel werd voortdurend versterkt en uitgebreid door verschillende heersers en machten die de regio beheersten, waaronder de Romeinen, Byzantijnen en Ottomanen. Het diende als een strategisch punt om het omliggende land en de zeeën te controleren.

Binnen de muren van de Akrokorinth zijn er ruïnes en overblijfselen van oude gebouwen, waaronder tempels, paleizen, huizen, fonteinen en cisternen. Een van de opvallende bezienswaardigheden is de Tempel van Aphrodite, een heiligdom gewijd aan de godin van de liefde.

24a) Mycene, gelegen in het landschap van Argolis, was in de oudheid een prominente stad en het politieke en culturele centrum van de Myceense beschaving. De Myceense beschaving bloeide van ongeveer 1600 tot 1100 voor Christus en was een belangrijke prehistorische Griekse beschaving.

Mycene was bekend om zijn machtige citadel en architectuur. Het belangrijkste kenmerk van de stad was de Lion Gate (Leeuwenpoort), een monumentale toegangspoort met een sculptuur van twee leeuwen. Deze poort diende als de ingang van de stad en symboliseerde de kracht en macht van Mycene. Tegenwoordig is de archeologische site van Mycene een belangrijke toeristische bestemming in Griekenland en staat het op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

24b)Naast de archeologische site van Mycene is er ook een museum. De tentoongestelde voorwerpen geven een beeld van de Myceense samenleving, hun religieuze overtuigingen en de technologische en artistieke vaardigheden van die tijd. Een van de meest bekende stukken in het museum is het gouden dodenmasker, ook wel bekend als het “Masker van Agamemnon”. Hoewel de exacte connectie met de mythische koning Agamemnon onzeker is, is het een van de meest iconische symbolen van de Myceense beschaving.

25) De Treasury of Atreus, ook wel bekend als de Tombe van Agamemnon, dateert uit het late 13e eeuw voor Christus, tijdens de Myceense beschaving.

De Treasury of Atreus is een zogenaamde tholos-tombe, een koepelvormige grafkamer die ooit werd gebruikt voor de begrafenis van belangrijke personen uit die tijd. Het bouwwerk bestaat uit een ronde stenen koepel, bedekt met aarde, met een rechthoekige ingang. De koepel is gemaakt van enorme stenen, waaronder een indrukwekkende sluitsteen die ongeveer 120 ton weegt.

Het interieur van de tombe bestaat uit een ronde ruimte met een diameter van ongeveer 14 meter, bekroond door de koepel. Oorspronkelijk zou deze kamer de begraafplaats zijn geweest van een heersende Myceense koning of edele, mogelijk zelfs koning Agamemnon zelf, hoewel dit niet met zekerheid kan worden bevestigd.

26) Nafplion is een stad gelegen aan de oostkust van de Peloponnesos in Griekenland. Het werd ooit bewoond door de Myceners en later door andere oude beschavingen, waaronder de Romeinen en de Byzantijnen. In de 13e eeuw werd het veroverd door de Venetianen en werd het een belangrijke havenstad. Tijdens de Ottomaanse overheersing diende Nafplion zelfs als de eerste hoofdstad van het moderne Griekenland, voordat Athene deze rol overnam.

Het Palamidi-fort is een van de meest opvallende bezienswaardigheden van Nafplion. Dit Venetiaanse fort torent hoog boven de stad uit en biedt een adembenemend uitzicht over de omgeving. Het fort is te bereiken via een trap met 999 treden of met de auto.

Een andere bezienswaardigheid is het Bourtzi-fort, gelegen op een klein eilandje voor de kust van Nafplion. Dit fort diende ooit als een verdedigingsfort en gevangenis, maar tegenwoordig is het een pittoreske locatie die vaak wordt gebruikt voor culturele evenementen en concerten.

27a) Het Archeologisch Museum van Epidavros bevindt zich in het moderne dorpje Lygourio, dat in de buurt van het oude Epidavros ligt. Je kunt verschillende sculpturen, waaronder beelden van goden en godinnen, mythologische figuren en portretten bezichtigen. Deze sculpturen zijn gemaakt van materialen zoals marmer en brons en tonen de artistieke vaardigheden van de oude Griekse kunst.

27b) Het heiligdom van Asklepios is een belangrijke archeologische site die gewijd is aan de god van genezing, Asklepios. Het heiligdom omvat verschillende oude gebouwen, waaronder de tempel van Asklepios, de Tholos en andere heilige ruimtes. Het verkennen van de site geeft je inzicht in de oude geneeskunde en religieuze praktijken.

27c) Het oude theater van Epidavros is een goed bewaarde theater uit de 4e eeuw voor Christus en staat bekend om zijn akoestiek. Het wordt nog steeds gebruikt voor theatervoorstellingen en festivals.

28) Een “tumulus van Marathon” verwijst naar een heuvel of grafheuvel die geassocieerd wordt met de Slag bij Marathon in 490 voor Christus. De Slag bij Marathon was een belangrijke veldslag tussen de Griekse stad-staat Athene en het Perzische Rijk onder leiding van koning Darius I.

De slag vond plaats in de buurt van het dorp Marathon, ongeveer 42 kilometer ten noordoosten van Athene, Griekenland. De Perzen probeerden Athene te veroveren, maar de Atheners, gesteund door een klein leger van Plataeërs, versloegen hen onverwachts. Het was een beslissende overwinning voor de Grieken en had grote invloed op de daaropvolgende gebeurtenissen in de geschiedenis.

Na de overwinning op de Perzen begroeven de Atheners hun gesneuvelde soldaten op de slagveldlocatie. Traditioneel werden deze soldaten begraven in massagraven, maar ter ere van de gevallenen werden er tumuli opgericht. Een tumulus is een grafheuvel die vaak wordt gebruikt als een monument of herdenkingsplaats.

28b) Het Archeologisch Museum van Marathon is een museum dat zich bevindt in de stad Marathon, in de buurt van Athene. Het museum is gewijd aan de rijke geschiedenis en archeologie van de regio Marathon, die bekend staat om de beroemde Slag bij Marathon in 490 voor Christus.

Een van de belangrijkste tentoonstellingsstukken in het museum is de “Marathonsfinx”, een monumentaal marmeren beeld van een gevleugelde sfinx dat dateert uit de 6e eeuw voor Christus. Dit beeld is een van de meest iconische en mysterieuze vondsten uit de regio.

29) Het Museum van de Marathon bevindt zich in de stad Marathon, ongeveer 42 kilometer ten noordoosten van Athene. Het museum is gewijd aan de beroemde Marathonrace en de geschiedenis van de Slag bij Marathon, een belangrijke gebeurtenis in de oude Griekse geschiedenis.

30) Het Marathonmeer, ook wel bekend als het Meer van Marathon, is een kunstmatig meer dat zich bevindt in de regio Oost-Attica, in de buurt van de stad Marathon, ongeveer 42 kilometer ten noordoosten van Athene. Het meer heeft een belangrijke historische en culturele betekenis vanwege onder andere de volgende feiten:

a) Het Marathonmeer werd gecreëerd door de aanleg van de Marathon-dam in de jaren 1926-1929. De dam werd gebouwd om water op te vangen van de rivier de Charadros en diende als een belangrijke watervoorziening voor Athene en de omliggende regio.

b) Het meer fungeert als een waterreservoir en speelt een cruciale rol bij het voorzien van drinkwater aan de stad Athene en het irrigeren van landbouwgebieden in de omgeving.

c) In de buurt van het Marathonmeer vond de Slag bij Marathon plaats in 490 voor Christus, waarbij de Atheners de Perzen versloegen. Het meer is dus verbonden met de rijke geschiedenis van de Marathonrace en de Slag bij Marathon.

31a) De archeologische site van Brauron, ook bekend als het Heiligdom van Artemis in Brauron, is gelegen in de buurt van het dorpje Vravrona, ongeveer 37 kilometer ten oosten van Athene. Het is een belangrijke archeologische site die gewijd is aan de godin Artemis, een van de belangrijkste godinnen uit de Griekse mythologie. Het belangrijkste onderdeel van de archeologische site is het oude heiligdom van Artemis, dat dateert uit de 6e eeuw voor Christus. Het was een belangrijk religieus centrum waar de cultus van Artemis werd gevierd. Het heiligdom bestond uit verschillende gebouwen, waaronder een tempel, altaren en andere heilige structuren.

31b) Artemis werd in Brauron aanbeden als Artemis Brauronia, een specifieke vorm van de godin die verband hield met de overgang van meisjes naar volwassenheid. Het heiligdom speelde een belangrijke rol bij het initiëren van jonge meisjes in de samenleving en het vieren van rituelen die verband hielden met vruchtbaarheid, bescherming en het huwelijk.

31c) Naast de archeologische site is er ook een museum van Brauron, genaamd het Museum van de Heilige Stichting van de Arausian Artemis. In het museum tref je archeologische vondsten uit de regio, waaronder beeldhouwwerken, keramiek, sieraden en andere artefacten die verband houden met de cultus van Artemis in Brauron.

Tot slot de foto’s van het hotel waar ik verbleef:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2019 Powered by WordPress - Theme by Dessign Themes