Bahamas 2019

Enkele hoogtepunten van mijn vakantie in Bahama’s. Een bezoek aan de volgende eilanden:

1)  Nassau

2) Excuma’s

3) Grand Bahama

4) Great Abaco

5) Green Turtle Cay

6) Elbow Cay (Hope Town)

7) Paradise Island

Dag 1 en 2: Vertrek, aankomst op Nassau en het hoofdstad bezocht.

Het kleurrijke Nassau is de hoofdstad van de Bahama’s. Op de eerste dag heb ik door de downtown van Nassau gewandeld. Recht tegenover de Cruise Terminal ligt Parliament Square. De flamingo-roze gebouwen op dit plein zijn een goed voorbeeld van de koloniale architectuur in Downtown Nassau. In het rechter gebouw worden parlementaire vergaderingen gehouden. De volksvertegenwoordigers komen bijeen in het middelste gebouw. In het linker gebouw zit de oppositie. Achter dit plein zit de rechtbank van de Bahama’s. Koningin Victoria staat midden op het plein, als standbeeld. Zij regeerde van 1837 tot 1901 in het Verenigd Koninkrijk, waar de Bahama’s destijds een kolonie van waren.

The Pompey Museum of Slavery and Emancipation: In het historische Vendue House, bevindt zich een museum dat dateert uit het midden van de 18e eeuw en  19e eeuw en werd gebruikt als een markt voor verschillende goederen, waaronder slaven. De naam van het museum eert een slaaf genaamd Pompey, die een opstand leidde op de Rolle Plantation op Exuma. Het eenkamermuseum heeft een kleine verzameling artefacten, foto’s en andere objecten die helpen om dit tijdperk van de Bahamaanse geschiedenis te documenteren, van de slavenhandel en het dagelijkse leven van slaven op het eiland tot emancipatie in 1834 en daarna.

Op de Straw market kan je terecht voor souvenirs.

Pirates of Nassau Museum: Een groot deel van de ‘gouden eeuw’ van de piraterij vond plaats op en rond de Bahama-eilanden, waarbij het grootste handelscentrum Nassau was. De stad had een ruig havengebied met weerspannige zeelui en piraten die rum naar binnen sloegen, vochten in de haven en gokten in cafés. Het Pirates of Nassau Museum biedt een spannend inkijkje in de echte ‘Pirates of the Caribbean’.

Dag 3: Clifton Heritage National Park.

In het Clifton Heritage National Park vind je overblijfselen van de historische en culturele erfenis van drie belangrijke groepen die een impact hadden op het land: de Lucayans, de loyalisten en Afrikanen. Beheerd door de Clifton Heritage Authority, werd Clifton Heritage Park opgericht in juni 2004 om dit belangrijke gebied te behouden voor het gebruik en voordeel van de mensen van de Bahama’s, en het park opende officieel zijn deuren in april 2009.

Een wandeling langs de kronkelende paden door het park zal een verscheidenheid aan ecosystemen onthullen, zoals inheemse hakhout, kliffen, wetlands aan de kust, duinen, rotsachtige kustlijnen, zandstranden en offshore koraalriffen. Lokale fauna omvat zangvogels, waadvogels, zeevogels en andere dieren in het wild. Je kunt zwemmen, vissen, wandelen, kamperen, snorkelen, vogels kijken en picknicken in het park.

Dag 4: Excursie: Exuma Escapes.

Hier kan je leguanen voeren op Allen Cay. Daarna ga je door naar Big Major Cay waar je met varkens kan zwemmen. Op de Grand Cay Island kan je haaien voeren en je eindigt de excursie op een zandbank waar je mooie foto’s kan maken.

Dag 5: Vertrek van Nassau naar Grand Bahama. Freeport is de belangrijkste stad van het eiland. Tot dit eiland behoren twee nationale parken: het Nationale Park Peterson Cay en het Nationale Park Lucayan.

Dag 6: Jeep Safari. Rij met je eigen 4×4 open jeep in een konvooi, geleid door een ervaren eilandgids. Op deze dag heb ik de Lucayan National Park bezocht, waar ik door verschillende ecosystemen heb gelopen en de Lucayan-grotten heb gezien. Er was ook tijd om even te zwemmen.

Dag 7: Vertrek van Grand Bahama naar Great Abacco. Het hoofdeiland van de Abacos eilandengroep is Abaco en Marsh Harbour is de grootste stad.

Dag 8: Een bezoek aan Green Turtle Cay.

Dit lange, smalle eiland, genoemd naar de vele groene schildpadden in het gebied, staat bekend om zijn unieke, door New England beïnvloede architectuur. Het eiland biedt uitstekende stranden, een scheepsreparatiewerf en tal van voorzieningen zoals winkels, restaurants en meer. Huur een golfkar of een fiets en verken de vele attracties van het eiland.

Veel inwoners van het dorp New Plymouth kunnen hun voorouders herleiden tot de loyalisten die na de Amerikaanse Revolutie naar het eiland migreerden. Het dorp doet denken aan een oude vissershaven van New England, met zijn dakspaanhuisjes en houten schuttingen. Er zijn veel cadeauwinkels en restaurants om de bezoeker aan te trekken, hoewel het vermeldenswaard is dat het dorp, met uitzondering van de kerken, op zondag sluit.

Green Turtle Cay is ook de geboorteplaats van het methodisme op de Bahama’s. Joseph Paul, een vrije zwarte man, startte de Methodistenkerk in Green Turtle voordat hij naar New Providence reisde om daar een kerk en een schooldienst te beginnen.

Dag 9: Deze dag stond in het teken om Abaco National Park te bezoeken en te snorkelen op Mermaid Reef.

De Abaco National Park, opgericht in 1994, omvat 20.500 hectare dennenbos in Zuid-Abaco en is door de regering van de Bahama’s aangewezen als beschermd gebied en wordt beheerd door The Bahamas National Trust. Inbegrepen zijn 5.000 hectare dennenbos, het broedgebied en leefgebied van ongeveer 1000 bedreigde Bahama-papegaaien (ook bekend als Abaco Parrots). Het bos is om verschillende redenen waardevol voor de papegaaien: tijdens het broedseizoen voeden papegaaien zich met de zaden van de pijnbomen, die een rijke bron van eiwitten vormen voor het ontwikkelen van kuikens, en ze nestelen in kalksteenholten op de grond van het dennenbos.

Mermaid Reef is een klein beschermd rif in de zee van Abaco, bereikbaar over land en per boot.

Dag 10: Een bezoek aan Elbow Cay (Hope Town).

Elbow Cay is een 13 kilometer lange kaai op de Abaco-eilanden van de Bahama’s. Oorspronkelijk bevolkt door Britse loyalisten die in 1785 de onlangs onafhankelijke Verenigde Staten van Amerika ontvluchtten, hebben o.a. door de visserij en de botenbouw overleefd. Het belangrijkste dorp Hope Town omringt een beschermde haven met een bekende rood-wit gestreepte, 37 meter hoge vuurtoren, welke gebouwd is in 1863. Op 1 september 2019 nam Elbow Cay een directe hit van orkaan Dorian van categorie 5, met aanhoudende winden van 295 km per uur heeft de vuurtoren het overleefd. Op dit eiland heb ik o.a. de Hope Town Museum bezocht en de vuurtoren.

Dag 11: Vertrek van Abaco naar Nassau.

Bij aankomst weer in Nassau ben ik doorgegaan naar Atlantis. Atlantis Paradise Island is een resort met een oceaanthema op Paradise Island in de Bahama’s. Het beschikt over een verscheidenheid aan accommodaties gebouwd rond Aquaventure, een waterlandschap van 62 hectare, met zoet- en zoutwaterlagunes, zwembaden, mariene habitats, glijbanen en riviertochten.

Maya-tempel
De Maya-tempel is het grote icoon van Aquaventure, met een hoogte van meer dan zes verdiepingen. De structuur bevat een reeks waterattracties, waaronder de Leap of Faith, een bijna loodrechte duik van 18 meter die rijders door een heldere acryltunnel stuurt, ondergedompeld in een met haaien gevulde lagune.

De Rapid River
De Rapid River is een waterattractie van 1,6 kilometer, compleet met kunstmatige vloedgolven, stroomversnellingen, stoom, speciale verlichting en watervallen. De watervallen van The Falls en The Drop zijn toegankelijk vanaf The Rapid River zonder dat de gast zijn binnenband hoeft te verlaten. De Rapid River is slechts licht veranderd sinds de opening in 2007, met een optionele stroomversnelling.

Power Tower
De Power Tower is de hoogste attractie van Aquaventure met een hoogte van 40 meter. De toren herbergt vier waterglijbanen.

The Dig
Atlantis herbergt 14 lagunes en meer dan 50.000 waterdieren die meer dan 250 marinesoorten vertegenwoordigen. The Dig simuleert het 11.000 jaar oude verloren continent en biedt een kijkje in de vergane beschaving en is een thuisbasis voor zeedieren. Het doel van The Dig is om gasten een indruk te geven van het leven in de legendarische stad Atlantis.

Verder is er een Predator-lagune, die vol zit met zaagvissen, barracuda’s, pijlstaartroggen en haaien. Een 30 meter heldere acryltunnel loopt onder water, waardoor bezoekers een onbelemmerd zicht op het marinegebied hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2019 Powered by WordPress - Theme by Dessign Themes